Vissza

Minden gyermeknek ismernie kell a kerékpározás alapvető szabályait, ön ismeri őket?

Hozááadott: 5.2.2019 22:28.15 Megtekintések száma: 642

05 Február 2019

A mai egészséges élemód közelebb hozza az emberekhez a kerékpározást, így egyre többen pattannak nyeregre. Peter Sagan nagymértékben hozzájárult ehhez a trendhez, aki már fiatal kerékpárosként is a legjobbak közé tartozott. A kerékpárt nem csak szabadidős tevékenységekre vagy sportolásra használják, sokan autó helyett kerékpárral indulnak a munkehelyükre vagy az iskolába. Nem meglepő, különösen a nagyobb városokban, a közlekedés annyira zsúfolt, hogy a végtelen dugók sem könnyítik meg a dolgot.

Minden gyermeknek ismernie kell a kerékpározás alapvető szabályait, ön ismeri őket?

A kerékpáros is részese a közlekedésnek

Azon szenvedélyes kerékpárosok közé tartozik, akik mindennap tekernek, vagy inkább hobbi szinten űzi? Bármelyik is, minden kerékpárosnak ismernie kell az alapvető szabályokat. Nos, a közlekedési törvény nemcsak jogokat, hanem felelősséget is ró minden közúti felhasználóra. Ezért a kerékpárnak, mint minden más járműnek, felszereléssel kell rendelkeznie, és bizonyos feltételeknek kell megfelelnie, hogy biztonságosan közlekedjen az úton. A kerékpár alapvető felszerelése hatékony fékeket, lámpát, sisakot és fényvisszaverő elemeket tartalmaz.

A kerékpárosokra vonatkozó szabályok

Autóvezetőként vagy gyalogosként, a kerékpárosnak is be kell tartania a közúti közlekedési szabályokat. A kerékpárosok számára kerékpárútvonalak vannak kialakítva. Hazánkban a valóság azonban az, hogy hiányzik a kerékpárút, ezért az út jobb szélén vagy az út mentén haladhat, feltéve, hogy nincs kerékpárút a környéken. Nem szabad veszélyeztetni és korlátozni a gyalogosokat.

Ha csoportban kerékpározik, az út mentén egymás mögött kell haladni. Két kerékpáros egymás mellett csak kerékpárúton haladhat, ha nem korlátoz vagy veszélyeztet más úthasználókat. 

Ha kerékpározik, tiszteletben kell tartania a közlekedési jelzéseket. Például az egyirányú utcába való belépés tilalma esetén a kerékpárosok számára is tilos belépni. Egy ilyen utcába való belépés csak akkor lehetséges, ha kiegészítő tábla van kihelyezve, amely lehetővé teszi a kerékpárosok belépését.

A kerékpárosnak el kell kerülnie a hirtelen irányváltásokat. Amikor irányt változtat, kötelessége, hogy a kezével jelezze a kellemetlenségek és ütközések elkerülése érdekében, akár gyalogosokkal, akár járművekkel.

Gyermekek kerékpáron

Ha a szülők kerékpározni indulnak gyermekeikkel, fontos, hogy előttük haladjanak és ne tévesszék őket szem elől. Csak így lehet figyelmeztetni gyermekeinket. Ha olyan kisgyermeke van, aki még kerékpározni tanul kitámasztó kerék segítségével, az ilyen gyermekkerékpároknak nincs helye az utakon.

A 10 év alatti gyerekek csak 15 év feletti személy ügyelete alatt kerékpározhatnak, kivételt képez a a kerékpárút, lakóterület. Erre a feladatra a felügyelő személynek megbízhatónak kell lennie. A 10 évnél fiatalabb gyereket csak 16 év feletti személy szállíthat erre kialított speciális ülésen lábtartóval. Kisgyermekeket kerékpár utanfutóban is lehet szállítani.

A gyermekek biztonsága érdekében, és természetesen előírt, hogy a fejükön sisak legyen. Gyermekét még védőfelszerelessél és fényvisszaverővel lássa el. 

család kerékpározik

Hogyan ne közlekedjünk az utakon

Tilos a kormány fogása nélkül kerékpározni. Emellett a kerékpáros haladás közben nem kapaszkodhat más járműbe vagy vezethet másik kerékpárt. A kerékpár kormányán tilos olyan tárgyakat szállítani, amelyek megnehezítik a kerékpár vezetését (például bevásárló táskák).

Kerékpárosok kihágásai

Gyakori kerékpáros kihágás a járdán való közlekedés. Ha az úton ki van jelölve kerékpáros sáv, akkor kötelező ott haladni. Nem szabad a járdán abban az esetben sem közlekedni, ha nincs kijelölve kerékpáros út. Kerékpárral járdán tilos közlekedni. 

Számos kerékpáros áthalad a gyalogos átkelőhelyen. Ez csak akkor érvényes, ha a kerékpárt tolja, máskülönben tilos. A kerékpárosok számára is ki van alakítva átkelőhely. Mielőtt átkelne, győzödjön meg arról, hogy az biztonságos-e és nem akadályozza a járműveket.

Kerékpározás közben mindig legyünk figyelmesek. A fiatalok körében gyakori, hogy fülhallgatóval közlekednek a kerékpáron, ezáltal nem tudnak kellő figyelmet fordítani környezetükre és magukra sem, amivel veszélyeztetik önmagukat és mások biztonságát.

gyerek kerékpáron

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés