Vissza

Hogyan és mikor tanítsuk meg a gyerekeket kerékpározni?

Hozááadott: 31.10.2022 13:01.30 Megtekintések száma: 1687

31 Október 2022

Nemcsak e sportág aktív rajongói, hanem szinte minden szülő szeretné felkelteni gyermekében az érdeklődést a kerékpározás iránt. Nem csoda. Az egyensúly megőrzéséről és számos olyan alapvető motoros készség elsajátításáról van szó, amelyek nemcsak a sportban, hanem a mindennapi életben is szükségesek. Fiatal korban történő elsajátításuk számos előnnyel jár. Mikor van a megfelelő idő a tanulás megkezdésére, és különösen, hogyan kell ezt csinálni? Bemutatjuk cikkünkben.

Hogyan és mikor tanítsuk meg a gyerekeket kerékpározni?

Megfelelő kor

Ami a bringát illeti, nincs korhatár - ami a kicsiknek jó, a szülőknek viszont zavaró. Végül is honnan kellene tudniuk, hogy mikor kezdjenek el biciklizni a kicsik?

Az első lépéseket elméletileg akár 1-2 évvel azután is elkezdhetik, hogy megtanulnak járni. Addigra a gyerekek lábai már annyira megerősödnek, hogy kibírják az egyensúlyozást vagy pótkerék mellett pedálozni. Óvodás korban általában elég idősek ahhoz, hogy megértsék az ilyen kezdő tanfolyamot, ugyanakkor elég fiatalok ahhoz, hogy felismerjék azokat a kockázatokat, amelyek félelmet keltenek az idősebb gyermekekben. Ezért ajánlott 3-4 évesen megmutatni nekik a bicikli varázsát.

Ne essen kétségbe, ha ezt kihagyták. Még nagyobb gyerekeknek sem okoz gondot a kerékpározás elkezdése, de ez kicsit nehezebb lehet. Másrészt viszont sokkal könnyebben megértik, hogyan működik minden.

Tricikli vagy futóbicikli?

Fontos, hogy fokozatosan kezdjük el. Főleg a legkisebbeknél elengedhetetlen a stabilitás és a mozgáskoordináció alapvető érzékének kialakítása. Itt a felnőttek dilemmával szembesülhetnek. Melyik eszköz képes erre a legjobban?

Pedálos triciklik vagy egyszerű futóbiciklik közül választhat. A tricikli tipikus választás, mert biztonságos, és közvetlenül hozzá vannak rögzítve a pótkerekek. A gyermek megtanul a kormánnyal és a pedálokkal kanyarodni. Mielőtt azonban igazi kerékpárra ülne, a legnehezebb dolog marad hátra - az egyensúly megtanulása.

gyerekek pótkerék

Épp ellenkezőleg a futóbiciklivel, amellyel először az egyensúlyérzéket fejleszti. A pedál nélküli kialakítás lehetővé teszi a kicsik számára, hogy a lábukkal elrugaszkodjanak a talajról, miközben megtanulják a kormányzást, a fordulást és a sebességet, amivel könnyebben megőrizhetik stabilitásukat. Előnye, hogy a gyerekek simán átválthatnak a futóbicikliről kerékpárra. Már mindent tudnak, amire szükségük van, csak el kell sajátítaniuk az egyszerűbb részt - a pedálozást.

Első kerékpár

Az első kerékpáros kaland izgalmai miatt sok szülő megfeledkezik a technikai dolgokról. A gyermek kerékpárjának súlyát és méretét részletesen a gyermek magasságához kell igazítani. Különös figyelmet kell fordítani a nyereg beállítására a lábak hossza szerint. Ellenőrizze, hogy a kis kerékpáros kényelmesen eléri-e a talajt a lábával és kezével a féket. Ha még csak kerékpárt tervez beszerezni a kicsinek, az alábbi cikkünkben segítünk mire érdemes odafigyelni a döntés meghozatalakor.

gyerekek első kerékpár

Biztonság és védelem érzete

Mielőtt elkezdené, fontos megbizonyosodni arról, hogy a gyerekek a lehető legjobb tanulási élménnyel rendelkeznek. Válasszon megfelelő helyet a forgalomtól vagy forgalmas utaktól távol, ahol az ügyetlen kerékpárosok kevésbé szégyenlősek.

Magyarázza el többször a kis kerékpárosnak az alapokat – különösen az enyhe fékezést, a megállást és a láb egyszerű letételét vészhelyzetben. Minél jobban megismeri a kerékpárt és az adott tevékenységeket, annál nagyobb az irányítás érzése. Annak érdekében, hogy Ön és gyermeke valóban biztonságban érezze magát, ne felejtse el a kerékpáros sisakot. Sőt, a legjobb kezdők sem kerülhetik el az esést, ezért ne felejtse el őket hosszú nadrágba vagy vastagabb pulóverbe öltöztetni, térd- és könyökvédővel ellátni. Soha ne reagáljon ijedt vagy ingerült hangon az esetleges hibákra vagy esésekre. A gyerekek visszahúzódóvá válhatnak, és nehezményezhetik a kerékpározást.

gyerekek kerékpározás

Az első kilométerek

Készítse fel a hátát és a lábát arra, hogy néhány tíz métert kell futnia gyermekével. Ne felejtse el a biztató szavakat és tanácsokat. Tartsa hátulról, amíg magabiztos és ne féljen meglökni. Amint úgy érzi, hogy képes megőrizni egyensúlyát, engedje el. Ahogy már korábban is említettük, esés után csak porolja le a térdét, és próbálkozzanak tovább, amíg a kerékpározás természetessé válik a kicsi számára.

Mielőtt nekivágna az útnak vagy kerékpárútnak, ne becsülje alá a közlekedési szabályokat. Egy régebbi cikkben összefoglaltuk az alapokat. A kis kerékpárosoknak sok türelmet és még sok kilométert kívánunk.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés