Vissza

A leggyakoribb hibák kerékpározásnál

Hozááadott: 30.9.2022 15:30.15 Megtekintések száma: 672

30 Szeptember 2022

A kerékpározás az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb sport. Hozzájárul az erőnlét és az egészség javításához, és kortól függetlenül mindenki számára alkalmas. Alapvetően az év bármely szakaszában neki foghat. Azonban ajánlott elkerülni néhány gyakori hibát, amelyet nem csak a kezdők követnek el. Melyek azok?

A leggyakoribb hibák kerékpározásnál

1. Kerékpározás a kerékpár ellenőrzése nélkül

A kerékpárt az első használat előtt ellenőrizni kell szervizben. Főleg, ha több év után vagy a téli szezon után vette elő először a kerékpárt. Még akkor is, ha kerékpárja tökéletes állapotban van, ellenőrizze a kerekek állapotát, olajozza meg a láncot stb. Javasoljuk, hogy alapvető szerszámokat vigye magával az utakra.

Kerékpározáskor szüksége lehet:

⦁ tartalék tömlőre,
⦁ gumileszedőre,
⦁ zsebszerszámra,
⦁ pumpára
⦁ tartalék foltokra.

Ez minden bizonnyal elegendő lesz a legtöbb gondra, amellyel az út során találkozhat. Ezeket az eszközöket könnyedén bepakolhatja egy hátizsákba vagy egy táskába, amelyet a kerékpárra rögzíthet.

2. Rosszul beállított kerékpár

A kerékpározás során a leggyakoribb hiba a kerékpár a rossz beállítása. Úgy kell beállítani, hogy a kerékpározás kényelmes legyen. A nyerget olyan magasságra kell állítani, hogy a lábak enyhe szögben maradjanak pedálozáskor. Ha a nyereg túl alacsony, izomlázat okoz a combban, ha pedig a nyereg túl magas, akkor előre kell dőlnie kell ami hátfájást okoz.

két kerékpáros

A magasság után a nyereg dőlésszöge is fontos. Ha a nyerget lefelé billenti, lecsúszik róla. A klasszikus kerékpározáshoz érdemes a nyerget a talajjal párhuzamosan beállítani.

A kormányt is testreszabhatja. Ideális a nyereg magasságára, vagy néhány centiméterrel lejjebb állítani őket. Ha nem szeretne olyan országúti kerékpárt, ahol az egész testével előre dől, a kormányt tegye olyan helyzetbe, hogy a törzse csak enyhén dőljön előre, körülbelül 20 fokot. Ebben a helyzetben nem fog fájni a háta. A versenyzők a kormányt jóval lejjebb helyezik, mint a nyerget, de a legfontosabb, hogy kényelmes legyen a pozíció a kerékpáron.

3. Képességeink túlértékelése

kerékpáros a dombon

A kerékpározás viszonylag megerőltető sport. Ezért ne becsülje túl képességeit, és ne felejtse el, hogy fokozatosan kell növelni a terhelést. Kezdetben ajánlatos rövid utakkal kezdeni és fokozatosan haladni. Kerékpározhat egyedül vagy azokkal, akik szintén most vágnak neki. Egyáltalán nem ajánlott néhány napos vagy hetes kerékpározás után tapasztalt kerékpáros csoporttal hosszú túrára indulni. Egyrészt pár kilométer után nem tudja tartani az iramot, vagy ha igen, másnap bosszút áll önön izomláz formájában. Ez demotiválhatja és nehezményezheti a kerékpározást. Ez nem csak a kezdő kerékpárosokra vonatkozik, hanem azokra is, akik már régóta nem ültek kerékpáron.

4. Nem megfelelő fékezés

Kerékpározáskor tudnia kell, hogyan kell megfelelően fékezni. Az utolsó pillanatban való erős fékezés a legjobb módja annak, hogy megsérüljön. Előreláthatónak és óvatosnak kell lenni, különösen csúszós felületen. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén korán, finoman és enyhén kezdje el a fékezést. Például éles kanyarba való érkezéskor, még a kanyar előtt le kell fékezni. Soha ne fékezzen teljesen, mert a kerekei blokkolhatnak, megcsúszhatnak, és a kerékpár irányíthatatlanná válik.

Egyszerre használja az első és a hátsó féket. Igaz, hogy az első fékkel hatékonyabb a fékezés, de könnyen blokkolja a kereket és eleshet. A hátsó fékkel fékezéskor viszont a hátsó keréken megcsúszhatunk, de könnyebben korrigálhatunk.

5. Több kerékpáros egymás mellett

kerékpáros csoport

Bizonyára ez egy rendes kerékpárossal is megesik. Egy kerékpártúra során a barátok beszélgetni akarnak egymással. Természetesen kerékpárúton is van rá lehetőség. A városban vagy az utakon azonban ilyesmi elképzelhetetlen és természetesen tilos. Kerékpárosok csak egymás mögött közlekedhetnek, kivéve a kerékpárúton való közlekedést, ahol két kerékpáros egymás mellett haladhat, ha nem korlátozza vagy veszélyezteti a többieket.

6. Folyadékbevitel

A kerékpárosok igen gyakori hibája, hogy alábecsülik a folyadékbevitelt és víz nélkül indulnak útnak, mivel csak egy rövid kerékpártúrára mennek. A kerékpározás azonban olyan sport, mint a többi, és minden sportolás során be kell tartani a folyadékbevitelt. Az elfogyasztott folyadék mennyisége személyenként egyedi, de 15 percenként körülbelül 100-200 ml vizet vagy egyéb folyadékot kell inni. Ha hosszú kerékpárostúra vár Önre, csomagoljon be valami apróságot, amit rágcsálhat, például egy energiaszeletet. Ennek köszönhetően megakadályozza az energiatartalékok teljes kimerülését.

7. Nem megfelelő ruházat

Nincs olyan, hogy rossz idő, csak rosszul öltözött kerékpáros. Kerékpáron ki van téve az időjárás különféle szeszélyeinek, ezért a kerékpárostúrára jól fel kell készülni. Javasoljuk, hogy legyen tartalékban melegebb és vízálló ruha, még akkor is, ha kint kellemesen meleg van. Nagyon sok minőségi kerékpáros ruha van ma a piacon, csak körültekintően kell választani. Cikkünkben elolvashatja, hogyan kell megfelelően felöltözni a kerékpáron.

Természetesen sokkal több hibát követnek el a kerékpárosok, de ezek közül a leggyakoribbra összpontosítottunk. Ezek kiiktatásával jobban élvezni fogja a kerékpározást, és ez lesz a kedvenc sportja.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés