Vissza

10 legrosszabb kerékpáros szokás

Hozááadott: 7.11.2022 16:10.45 Megtekintések száma: 835

07 November 2022

A kerékpározás kellemes időtöltés, feltéve, ha nem nehezíti meg a környezetében élők életét. Önmagunk vagy mások veszélyeztetése, meggondolatlan magatartás vagy a KRESZ-szabályok figyelmen kívül hagyása jelentősen befolyásolhatja az általános véleményt a kerékpárosokról. Olvassa el, mely kerékpáros szokássokat tartják a legrosszabbnak.

10 legrosszabb kerékpáros szokás

1. Kerékpározás mobiltelefonnal a kézben

Nem számít, hogy kerékpározás közben telefonál, SMS-ezik, szelfiket készít vagy híreket néz a közösségi oldalakon. Az említett tevékenységek bármelyike ​​jelentősen csökkenti a figyelmét kerékpározás közben, és blokkolja az egyik kezet, amelynek akkor a kormányt kell tartania.

A mobiltelefonnal való kerékpározás negatívan befolyásolja a reakciósebességet, és rontja a bicikli manőverezési képességét is a változó közúti helyzetnek megfelelően. Az ütközések vagy esések elkerülése érdekében egyszerűen ne használja mobiltelefonját bringázás közben. Ha mobiltelefonjában a GPS-navigáció szerint közlekedik, rögzítse a kormányon lévő speciális tartóra.

2. Járdán való közlekedés

Egyes kerékpárosok járdákon közlekednek, hogy elkerüljék az autókat. Ezzel azonban bosszúságot okozhat a gyalogosoknak, illetve akadályozza őket. A járda kizárólag gyalogosok számára készült. 

3. Kerékpározás egymás mellett

kerékpáros család

Két vagy több kerékpáros egymás mellett haladva rendkívül kényelmetlenné teheti az utat a mellettük elhaladók számára. Legyen tudatában annak, hogy ha ezzel a vezetési stílussal blokkolja a forgalmat, megnehezíti az előzést, és mindenekelőtt a saját életét is veszélyezteti. Tehát ha megbeszélést szeretne folytatni, ne kerékpározás közben csinálja, hanem álljanak meg valahol.

4. Kötelező világítás hiánya

A csökkent látási viszonyok között történő kerékpározás nem csak sötétséget jelent, hanem reggeli vagy esti homályt vagy ködöt is. Azok a kerékpárosok, akiknek nincs lámpájuk és bíznak abban, hogy az autósok időben észreveszik őket, nem is tudják, mekkora veszélyben vannak. Ezért ne felejtse el, hogy a kerékpárt első fehér és hátsó piros lámpával kell felszerelni, ha csökkent látási viszonyok között közlekedik.

5. Kerékpározás fülhallgatóval

Esetleg a zene hallgatása ad energiát a sportteljesítmények során, vagy egyszerűen még kerékpározás közben sem tud lemondani róla. Nem állítjuk, hogy nem, de az tény, hogy a fülhallgató korlátozza a figyelmet.

A hallgatásra való összpontosítás elvonja a figyelmét, és lemaradhat különböző fontos tényekről, mint például az előzést végző autó motorjának hangja, a dudálás vagy más kerékpárosok figyelmeztető csengői.

6. Kerékpározás a kormány megfogása nélkül

nő kerékpárral

Talán olyan jól tud biciklizni, hogy a cirkusz összes akrobatája megirigyelné. Ennek ellenére kerékpározás közben ne engedje el a kormányt. A váratlan helyzetek az utakon valóban hirtelen jönnek, ezek kellemetlen balesetekhez vezetnek. Bringázáskor a keze legyen a kormányon – csak akkor tud mindig megfelelően reagálni, bármi is történik az úton.

7. Figyelmeztetés nélküli hirtelen menetirányváltás

Nem egy sofőr szidott már figyelmetlen kerékpárost, aki hirtelen menetirányt változtatott anélkül, hogy előre jelezte volna a kanyarodást. Egyikük sem tudhatja azok közül, akik épp ugyanazon az úton tartózkodnak, hogy a következő pillanatban kanyarodni fog, ha nem jelzik ezt időben.

Ezért a haladási irány megváltoztatásakor a kerékpáros az érintett kéz felemelésével ad jelzést a tervezett változtatás (kanyarodás) előtt. A kerékpáros megálláskor a jobb kezével ad jelzést, ami a fokozatos fékezésről tájékoztatja a sofőröket, és lelassít, amíg meg nem áll az út szélén.

8. Kerékpározás teherrel a kormányon

Függetlenül attól, hogy bevásárlótáskáról, aktatáskáról vagy valamilyen táskáról van szó, a kormányra akasztott teher rendkívül veszélyes. Ha jobbról balra billeg is, az megzavarja az egyensúlyt és csak egy pillanat, és belegabalyodhat a kerékbe. Ezek után már tényleg századmásodperc kérdése, hogy mikor találja magát a földön, és a helyzettől függően valószínűleg súlyos közlekedési balesetet okoz. Ne kockáztasson, és szerezzen be egy praktikus kerékpárkosarat, vagy csomagtartót.

9. Alkoholfogyasztás kerékpározás előtt

Egyértelmű, hogy alkoholos vagy egyéb függőséget okozó szer hatása alatt kerékpározni tilos. Ezek fogyasztása balesethez vezethetnek, emelett a rendőr helyszíni bírságot is szabhat ki. Nem éri meg kockáztatni sem a saját, sem mások biztonságát. 

10. Kerékpározás autópályán és tiltott helyeken

Nem olyan gyakori, hál' istennek, de itt-ott felbukkan a hírekben, hogy valamelyik autópályánk felszínén biciklis közlekedik. A KRESZ azonban kimondja, hogy az autópályán csak gépjárművek közlekedhetnek, kerékpárosoknak és gyalogosoknak tilos. 

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés