Vissza

Tanácsot adunk az elektromos kerékpár karbantartásához

Hozááadott: 2.11.2022 16:00.49 Megtekintések száma: 188

02 November 2022

Az elektromos kerékpár vásárlása biztosan nem olcsó dolog. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a karbantartására. A helyes és rendszeres szerviz csak egy a betartandó alapelvek közül. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy az elektromos kerékpár egyes alkatrészei milyen gondozást igényelnek, cikkünkben többet olvashat.

Tanácsot adunk az elektromos kerékpár karbantartásához

Rendszeresen ellenőrizze az elektromos kerékpárt

Sok oka van az elektromos kerékpár vásárlásának. Azonban a klasszikus kerékpárokhoz hasonlóan rendszeresen ellenőrizni kell minden egyes út alkalmával. Szánjon rá elegendő időt és figyelmet, mert csak így biztosíthatja a biztonságos és gondtalan utat. Természetesen az elektromos kerékpárnak megvannak a maga sajátosságai, ellentétben a hagyományos kerékpárokkal. Például bizonyos műveleteket mindig az elektromos kerékpárra való felszállás előtt kell elvégezni, másokat csak egy bizonyos idő elteltével kell elvégezni, amíg az elektromos kerékpárt használta.

Az otthoni szerviz azonban biztosan nem elegendő mindenre. Évente legalább egyszer, ideális esetben a kerékpáros szezon kezdete előtt vagy után az elektromos kerékpárt szakszervizbe kell vinni, ahol szakértők alaposan átvizsgálják. Szükség esetén kijavítják a hibákat és átnézik a legapróbb részletekig, így az e-bike élettartama meghosszabbodik, és visszanyeri kerékpárját teljesen útra készen.

Hogyan kell kinéznie az indulás előtti ellenőrzésnek

Minden út előtt ellenőrizni kell néhány dolgot. Mielőtt nyeregre pattanna, szánjonpár percet az egyes alkatrészekre:

Ellenőrizze az akkumulátor töltöttségi állapotát
• Ellenőrizze a gumik nyomását
• Tesztelje a fékek működését és beállítását
• Ellenőrizze vagy húzza be a küllőket, a kormányt, a kormányfejet, stb.
• Ellenőrizze a váltók működését

kerékpár kenése

Felületes ellenőrzés minden út után 

Miután visszatért a kerékpározásból, úgy teszteli a kerékpárt, hogy körülbelül 10 cm-rel a talaj fölé emeli és elengedi. Győződjön meg arról, hogy minden kellően be van húzva. Ezután folytassa egy rövid ellenőrzéssel:

Kerekek és külső gumik – ellenőrizze, hogy nem kapott nyolcast, a gumik nyomását, a gumiabroncsok kopását, a kerék könnyű forgását.
Fékek – ellenőrizze a fékkábeleket (különösen nézze meg, hogy nincsenek-e kikopott, csavarodó vagy sérült kábelek). A sérült vagy kopott alkatrészeket időben ki kell cserélni.
Váltás és lánc – vegye figyelembe a lánc sérülését vagy megnyúlását.
Váz – ha a váz elgörbült vagy megrepedt, ne várjon és a lehető leghamarabb cserélje ki. Ne próbálja saját maga megjavítani. 

piszkos e-bike

Az elektromos kerékpár rendszeres ellenőrzése havonta egyszer

Havonta legalább egyszer célszerű az elektromos kerékpár ellenőrzését elvégezni. Ezek az alábbiak:

Kézzel mossa és szárítsa meg a kerékpárt (semmiképpen ne használjon nagynyomású víztisztítót, mert a víz behatol a csapágyakba, a nagy nyomás pedig eltávolíthatja a kenőolajokat és a vazelint)
Soha ne törölje szárazra a rászáradt szennyeződést, sárt és egyéb szennyeződéseket tartalmazó kerékpárt anélkül, hogy először megnedvesítette volna vízzel. Ellenkező esetben a lakk és az egyes alkatrészek védőfelülete megkarcolódik
• Az elektromos kerékpár alapos általános ellenőrzése
A lánc feszességének ellenőrzése (kb. 700 km után javasolt), a húzott lánc tisztítása vagy cseréje
Ellenőrizze a futófelület kopását és a gumik oldalfalának sérüléseit, a fékbetétek kopását
A nyereg és nyeregcső ellnőrzése
• A fékek, fékkarok és a váltók alapos kenése

alkatrészek tisztítása

Az elektromos kerékpár alapos vizsgálata 200 kilométer megtétele után

Az utak előtti és utáni rövid rendszeres ellenőrzések szükségesek, de ezek nem helyettesíthetik a mélyreható szervizelést. Ezért körülbelül 200 kilométer után alaposabb karbantartást kell végezni az elektromos kerékpáron. Ügyeljen a lánc és a csapágyak alapos kenésére, de ne vigye túlzásba a kenőanyagot. Ellenkező esetben csak összegyűjtené a szennyeződést és a port. Ne feledje továbbá, hogy az autókhoz és motorkerékpárokhoz szánt kenőanyagok nem alkalmasak kerékpárokon való használatra. A kenőanyagot felvitelekor ügyeljen a felnikre és a fékre, hogy ezekre ne kerüljön. 

Alaposan ellenőrizze a gumik futófelületét és nyomását. Figyelmet érdemel a váltó és a bowdenok (fék- és váltókábelek) is, melyek tisztítása, zsírtalanítása, olajozása szükséges. Minden alkatrész, csavar vagy küllő akár elhasználódhatott vagy rosdás is lehet. Ezért indokolt az alapos átvizsgálásuk, valamint az elektromos kerékpár összes (még kevésbé hozzáférhető) alkatrészének részletes tisztítása is.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés