Vissza

Segítünk a megfelelő lánc kiválasztásában

Hozááadott: 14.7.2023 11:42.47 Megtekintések száma: 267

14 Július 2023

A lánc a kerékpár egyik leginkább igénybe vett része, ezért gyakran elhasználódik és egy bizonyos idő után megnyúlik. A kerékpár megfelelő működéséhez szükséges, hogy jó állapotban legyen, és időben gondolkodjunk a cseréjén. Mai cikkünkben a megfelelő kerékpárlánc kiválasztásával fogunk foglakozni.

Segítünk a megfelelő lánc kiválasztásában

Mikor van itt az ideje a lánc cseréjének?

A kerékpárláncot körülbelül 1200-2200 km megtétele után kell cserélni. Azonban figyelembe kell venni, hogy a lánc sokkal gyorsabban kopik egy hegyi (mtb) kerékpáron, mint például egy országúti kerékpáron. A megnyúlt és elhasználódott lánc tönkreteszi a hajtóművet és a fogaskerekeket, és ebben az esetben nem csak a láncot, hanem ezeket az alkatrészeket is cserélnünk kellene. Végső soron még mélyebben a zsebünkbe kellene nyúlnunk.

Hogy mikor kell a láncot cserélni? Egy láncnyúlásmérő segítségével könnyen kiderítheti. A láncnyúlásmérő be van helyezve a láncba, és ha az egész belefér, ne késlekedjen a lánccserével. 

A kerékpárláncok típusai

Most, hogy tudjuk, mikor kell cserélni a láncot, beszéljünk egy kicsit többet a láncokról. Minden szabványos láncnál 127 mm a szempárok közötti távolság, így még a lánckerekek fogai is ugyanazon szabvány szerint készülnek. De még így sem használható minden láncmodell bármelyik kerékpáron.

Kétféle lánc létezik:

• egysebességes láncok
• többsebességes láncok

lánccsere

Egysebességes láncok

Ezeket a láncokat egysebességes (váltó nélküli) kerékpárokhoz használják. Vannak olyan kerékpárok is, amelyek több sebességfokozattal rendelkeznek a hátsó agyban, és egysebességes láncot is használnak. Az egysebességes láncok azonban nem használhatók több hátsó fokozattal rendelkező kerékpárokon. A lánc szélessége a forgáspontnál általában 9 mm körül van, és gyakran 1/8" címkével is találkozhat. Ha egy hajtóműves láncra van szüksége kerékpárjához, keresse az üzletekben a 1/2"x1/8" felirat alatt. Szélesebb, 3/16" szélességű láncokat is használnak, de ezeket a freestyle BMX kerékpárokon halkalmazzák, és nagyobb a tartósságuk.

Többsebességes láncok

A kerékpárok túlnyomó többségén használják. Úgy tervezték őket, hogy a váltó segítségével a kerékpár lánckerekei mentén mozogjanak kormányzás közben. Elterjedt jelölésük a 3/32". Ez az adat azonban nem helytálló, mert a lánc eltérhet az említett mérettől. A lánc kiválasztásánál tudnia kell, hány hátsó lánckerék van. Ha 7 fokozat van benne hátul, akkor 7-es láncot kell választani, és ha 10 fokozat, akkor 10 stb. Minél nagyobb a lánckerekek száma hátul, annál kisebb a távolság közöttük, ezért szűkebb láncra van szükség.

Néhány láncszélesség a forgáspontnál:

• 6,7 és 8 hátsó fokozat - 7 mm
• 9 hátsó fokozat – 6,5-7 mm
• 10 hátsó fokozat – 6 mm
• 11 hátsó fokozat - 5,5 mm
• 12 fokozat – 5,3 mm

A többsebességes láncnak nem csak a hátsó fogaskerekeken kell megfelelően működnie, hanem kompatibilisnek kell lennie az első váltókkal is, amelyeket szintén a hátsó kazettán lévő adott sebességfokozatra gyártanak. A többsebességes láncok különböző indítási formájúak, főleg a külső láncszemeken, hogy a váltás zajtalan és minél gyorsabb legyen.

új lánc kerékpár

Láncszempárok száma

Minden lánc hossza a láncszempárok számától függ. Természetesen minél többen vannak, annál hosszabb a lánc. Ez a szám mindig fel van tüntetve a csomagon számokkal, például 114, 116... Lánc vásárlásakor egyes csomagok lánc összekötő szemet is tartalmaznak, ami a láncok összekötésének nagyon fontos része. 

Végső tanács:

Annak érdekében, hogy minden jól működjön, a gyártók a kerékpárláncokat hajtóművel, kazettákkal vagy váltókkal együtt egyetlen egységként gyártják. Ezért, ha nem tudja, melyik kerékpárláncot válassza, ragaszkodjon annak a gyártónak a márkájához, amelytől a váltórendszer származik.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés