Vissza

Hogyan választjunk megfelelő kerékpáros szemüveget

Hozááadott: 2.11.2020 15:33.37 Megtekintések száma: 485

02 November 2020

A kerékpározáshoz szükséges kötelező felszerelések mellett fontos kiegészítők közé tartozik a kerékpáros sisak, a védőeszközök, a ruházat, és nem szabad megfeledkeznünk a kerékpáros szemüvegről sem. Bár sokan azt gondolhatják, hogy csak divatos kiegészítő és csak a szemet védik a naptól, ez nem egészen így van. Kétségtelenül több funkciót is ellát a kerékpáros szemüveg. Ebben a cikkben azonban nem azt tanácsoljuk, hogy melyik szemüveg márka a legjobb, hanem tippeket adunk arra, hogy miként válasszuk ki a megfelelő kerékpáros szemüveget, és mire kell odafigyelni a választáskor.

Hogyan választjunk megfelelő kerékpáros szemüveget

Fontos a szem védelme

Több kerékpáros is tapasztalt legalább egyszer olyan helyzetet, amikor kerékpározás közben hiányzott a szemüvege, ami kellemetlenséget okozott. Nem csak a vakító napnak köszönhetően, amely akadályozza a haladást, hanem egy repülő rovarnak is, amely váratlanul a szemébe került. A kerékpáros szemüveg fő feladata a különféle kellemetlen helyzetek elleni védelem. Védik a szemet az UV sugárzástól, kövektől, széltől, portól, vagy ha erdős terepen bicikliznek, a faágaktól is. Az ilyen helyzetek nemcsak kényelmetlenné tehetik a kerékpározást, hanem súlyosan károsíthatják a látásukat is. Ezért fordítson kellő figyelmet a kerékpáros szemüveg kiválasztására.

kerékpáros szemüveg

A szemüveg lencséje

Természetesen biztonsági okokból a kerékpáros szemüveg lencséje nem üvegből készül, hanem műanyag lencse található bennük. Mindenekelőtt a kerékpáros biztonsága az első, hogy esés vagy más baleset esetén a szem ne sérüljön.

Az alábbi anyagokkal találkozhatunk:

• klasszikus műanyag üveg,
• polikarbonát üvegek,
• polarizált (fényvisszaverő) üveg,
• és fotokróm üveg.

Klasszikus műanyag üveg - ezekből készülnek a legolcsóbb szemüvegek. A szemüvegeken nincs védőréteg, csak rövid távú, például a város körüli kerékpározásra alkalmasak.

Polikarbonát üvegek - ezek erősebb és tartósabb üvegek. Az ilyen lencséjű szemüvegek természetesen drágábbak. Gyakran különböző réteggel rendelkeznek, amik például növelik a kopásállóságot, a karcolódást, így hosszabb ideig kitartanak.

Polarizált, azaz fényvisszaverő üveg - kissé nagyobb felhasználói kényelmet nyújt. Lehetővé teszik a kényelmes látást még erős napsütés esetén is ami kellemetlenül tükröződik. A polarizált üvegek nem engedik át a visszavert fényt, így védik a szemet. Elterelik a zavaró fényt, amely visszatükröződik például egy nedves útról, amely közvetlen napfénynek van kitéve.

Fotokróm üveg - más néven fényre sötétedő üveg. A nap intenzitásától függően sötétedik be. Nem kell többféle kerékpáros szemüveget magunknál tartanunk, vagy lencsét cserélnünk szükség esetén.

Ha gyakran jár különböző terepeken és különböző fényviszonyok érik, akkor nem kell több szemüveget magánál tartania. Választhat több pótlencsével ellátott szemüveget, amely lehetővé teszi a lencsék cseréjét az aktuális fényviszonyoknak megfelelően. Ha azonban nem akarja a szemüveg lencséjének a cseréjével tölteni az idejét, akkor ajánljuk a fotokróm szemüveg beszerzését. 

Szemüveglencsék színe

Még ha a kerékpáros szemüveget is választja, és nem a klasszikus napszemüveget, akkor is számít a nap. Az időjárásától függően módosítani kell a lencséket. Ha napos időben kerékpározik, barna vagy szürke lencsére van szükség. Ellenkezőleg, a sárga felhős körülményekre alkalmas. Ha leggyakrabban félhomályban, esőben vagy erdőben kerékpározik, akkor az átlátszó (tiszta) lencse alkalmas.

A fényáteresztés az üveg színének megválasztásával függ össze. Az átlátszó üvegek áteresztőképessége a legnagyobb, csaknem 100%, a sárgáké kb. 70%, a barna és a szürkeé a legkisebb, körülbelül 20-30%. A fent említett önsötétedő, azaz fotokróm üvegek folyamatosan változtatják a fényáteresztést 20-ról 80%-ra.

A fényáteresztés az üveg színének megválasztásával függ össze. Az átlátszó üvegek áteresztőképessége a legnagyobb, csaknem 100%, a sárgáké kb. 70%, a barna és a szürkéé a legkisebb, körülbelül 20-30%. A fent említett fényre sötétedő, azaz fotokróm üvegek folyamatosan változtatják a fényáteresztést 20-ról 80%-ra.

Ha rosszul választja a lencse színét, előfordulhat, hogy a szemeket nagyon erős napfény érheti, ha átlátszó (tiszta) lencséjű szemüveget választ. Ezzel ellentétben, ha sötét üveget választ az erdő és az esős körülmények között, akkor rosszul fog látni. 

Állítható kerékpáros szemüveg

Nagyon fontos, hogy a kerékpáros szemüveg jól illeszkedjen, ne essen le és ne tolódjon sehova, ez problémát okozhat. Nem mindannyiunknak egyforma az arca vagy az orra. Van, akinek keskenyebb az orra és az arca, van, akinek szélesebb. Ezért célszerű befektetni az állítható orrpárnákkal ellátott kerékpáros szemüvegbe. Az állítható orrpárnáknak minden irányban forgathatónak kell lenniük, hogy jobban illeszkedjenek, és ne nyomódjanak sehova. 

A kerékpáros szemüveg egyéb fontos kritériumai

A kerékpáros szemüveg kiválasztásakor ügyelni kell a karcolásokkal szembeni ellenálló képességre, hogy használat közben ne sérüljön meg azonnal. Kiválasztásuk másik fontos kritériumának a párásodás csökkentésére való képességnek kell lennie. A párásodás nagyon zavaró és nagyon veszélyes lehet. Néhány szemüveg szellőzővel rendelkezik, vagy hidrofób felülettel. A hidrofób kezelés nemcsak a párásodást, hanem a szennyeződések befogását is megakadályozza és taszítja a vizet. A kerékpározás során az arc izzad, ezért a keretet csúszásgátló anyagból kell készíteni.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés