Vissza

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerékméretet hegyi kerékpárnál

Hozááadott: 25.1.2024 14:46.12 Megtekintések száma: 149

25 Január 2024

A hegyi kerékpár az egyik legnépszerűbb kerékpártípus, amely terepre és hegyi túrákra készült. Jellemzőjük a nagyobb és szélesebb gumik, erős váz és első villa. A hegyi kerékpárok népszerűek a túrázás szerelmesei körében, akik szeretnek különböző terepen kihívásokkal szembesülni, és különböző kerékpáros útvonalakat használnak a természetben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerékméretet hegyi kerékpárnál

Gumik és kerékméretek

A hegyi kerékpárok gumijai vastagabb mintázattal rendelkeznek, és keményebb anyagból készülnek, mint a hétköznapi kerékpárokon használtak. Ez lehetővé teszi a jobb tapadást és irányítást a hegyi terepen. Általában az mtb kerékpároknál nagyobb méretű gumikat használnak, mint a hétköznapi kerékpárokon, ezek 26", 27.5" vagy 29" átmérőjűeket.

A kerékméret kiválasztása számos tényezőtől függ, mint például a terep, ahol kerékpározni fog, a képességeitől, a súlytól és a kerékpározási preferenciáktól. Jelenleg a leggyakoribb három kerékméret a hegyi kerékpárnál: 26", 27,5" és 29". A megfelelő kerék méretének kiválasztása befolyásolhatja a teljesítményt és a kerékpározás kényelmét. A helyes kerékméretének kiválasztása több tényezőtől függ, beleértve a kerékpáros magasságát, a bringázási stílusát és a kerékpáros preferenciáit

Tippek a megfelelő kerékméret kiválasztásához

1) Magasság: A kerékpáros magassága kulcsfontosságú tényező a kerékméret kiválasztásakor. A magasság alapján kell kiválasztani a vázméretet és a kerék méretét. Általában elmondható, hogy 150 - 165 cm magasság esetén a 26 colos kerékméret ajánlott, 165 - 175 cm magasság esetén a 27,5 colos, míg 175 cm felett a 29 colos kerékméret lehet optimális.

2) Vezetési mód: A kerékméret kiválasztása a vezetés típusától is függ. Ha az agresszívabb bringázást részesíti előnyben, választhat kisebb kerekeket, mivel azok általában könnyebbek és manőverezhetőbbek. Ha a gyors és sima bringázást részesíti előnyben, választhat nagyobb kerekeket, amelyek jobb tapadást és stabilitást biztosítanak.

3) Preferenciák: A magasság és a bringatípus mellett fontos figyelembe venni a bringázó preferenciáit is. Ha kisebb és könnyebb kerekeket részesít előnyben, választhat 26"-os vagy 27,5"-es kerekeket. Ha inkább nagyobb kerekeket választana a jobb tapadás és stabilitás érdekében, akkor a 29" kerékméret lehet a megfelelő választás.

4) Kerékpár kipróbálása: Végül a legjobb módja annak, hogy meggyőződjön róla, hogy a kerékméret megfelel-e, az, ha kipróbálja a biciklit. Próbáljon ki különböző méretű kerekeket, hogy megtalálja azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeinek és preferenciáinak.

Fontos észben tartani, hogy a megfelelő kerékméret kiválasztása nem csak a kényelemről szól, hanem a biztonságról is. A helytelen kerékméret sérüléseket okozhat és ronthatja a kerékpár vezetési tulajdonságait. Ezért fontos időt és energiát fektetni a megfelelő kerékméret kiválasztásába, hogy élvezhesse a biztonságos és kényelmes kerékpározást.

hegyi kerékpár terepen

26 colos kerékméret

Ez a kerékméret régebben gyakran választott méret volt a hegyi kerékpároknál, de az utóbbi években kevésbé népszerűek. Ezek a kerekek 26 colos (660 mm) átmérőjűek kisebbek, mint a 27,5" és 29" kerekek. A 26 colos kerekek még mindig megfelelnek sokféle bringázási stílusnak, beleértve a trailt, downhillt és freeride-ot. Ideálisak azoknak a bringásoknak, akik az agresszívabb és technikásabb bringázást részesítik előnyben, mivel könnyebbek és nagyobb manőverezhetőséget, kezelhetőséget biztosítanak technikásabb terepen.

Előnyei

- Nagyobb manőverezhetőség és irányíthatóság technikás terepen
- Könnyedebb és agresszívabb vezetési stílus

Hátrányai

- A nagyobb kerekekhez képest kisebb az akadályok leküzdési képessége és rosszabb a stabilitása
- Kisebb sebesség és kisebb tapadás a nagyobb kerekekhez képest

Jelenleg a 26"-os mtb bringák választéka korlátozott, és a legtöbb gyártó a 27,5"-es és 29"-es kerekekre koncentrál. Az agresszívabb és technikásabb vezetést kedvelők számára azonban továbbra is jó választás lehet a 26"-os kerekek.

27,5 colos kerékméret

A 27,5 colos kerekek, más néven 650b kerekek, sok kerékpáros körében népszerűvé váltak. Ezek a kerekek 27,5 colos átmérővel rendelkeznek (698,5 mm), a 26 és a 29 colos kerekek között helyezkednek el. Ez a kerékméret közepesen nehéz és igényesebb terepekre alkalmasak, jó egyensúlyt kínálva a sebesség és a tapadás között. Ezek valamivel nagyobbak, mint a 26 colos kerekek, ami növeli képességüket az akadályok leküzdésére, és javítja stabilitásukat terepen. Ugyanakkor kicsit kisebbek, mint a 29-es kerekek, ezáltal csökkentve a kerékpár súlyát és javítva a manőverezhetőségét technikás terepen.

A 27,5-es kerékpárok ideálisak számos kerékpározási stílushoz, legyen szó túrákról, lejtőkről vagy endurózásról. Azok számára, akik technikásabb utakon tekernek, a 27,5 colos kerekek általában jobb választásnak bizonyulnak, mint a 29 colosak, mivel jobb manőverezhetőséget és irányíthatóságot kínálnak a technikásabb terepen. Azoknak a bringásoknak pedig, akik gyorsabb utakon haladnak, a 27,5 colos kerekek lehetnek jobb választások, mint a 26 colosak, mivel javítják a sebesség és tapadás közötti egyensúlyt.

Előnyei

- Jobb képesség az akadályok leküzdésére és jobb stabilitás terepen a 26-os kerékmérethet képest
- Jobb manőverezhetőség és irányíthatóság technikásabb terepen a 29-es kerekmérethez képest
- Jobb egyensúly a sebesség és tapadás között a 26-os kerékmérethez képest

Hátrányai

- Alacsonyabb sebesség a 29"-es kerekekhez képest sík és sima utakon
- Alacsonyabb tapadás és akadályok leküzdése a 29"-es kerekekhez képest rendkívül technikás utakon

29 colos kerékméret

A 29 colos kerekek az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak a hegyi kerékpárok körében. Ezek a kerékpárok 29 colos átmérővel rendelkeznek (736 mm), és nagyobbak, mint a 27,5 és a 26 colos kerekek.

A 29-es kerékpárok számos előnnyel járnak a hegyikerékpározás terén. Ideálisak gyors és sima bringázásra különböző terepeken, például ösvényeken és trail útvonalakon. A 29-es kerekek összehasonlítva a kisebb kerekekkel jobb stabilitást és tapadást nyújtanak, ami lehetővé teszi a bringás számára, hogy könnyedén legyőzze az akadályokat. Emellett jobban megőrzik a sebességet, mint a kisebb kerekek, ami ideálissá teszi őket azoknak a bringásoknak, akik gyors és folyamatos haladást keresnek.

Előnyei

- Jobb stabilitás és tapadás a kisebb kerekekhez képest
- Az akadályok és a terep egyenetlenségei könnyebb legyőzésének képessége
- Képes fenntartani a sebességet és sima futást biztosít

Hátrányai

- A nagyobb kerék nehezebb lehet, és hajlamosabb a deformációra
- Kevésbé manőverezhető technikásabb terepen a kisebb kerekekhez képest

Azoknak a bringásoknak, akik gyors és sima haladást keresnek, a 29 colos kerékpár kiváló választás. A sebesség megtartásának és az akadályok könnyebb leküzdésének képessége teszi őket ideális választássá azoknak a bringásoknak, akik a sebességre és a teljesítményre összpontosítanak.

kerékpáros a hegyekben

Fontos mérlegelnie, hogy milyen típusú bringázást fog leggyakrabban végezni, és mik a preferenciái, hogy a megfelelő kerékméretet válassza ki hegyi (MTB) kerékpárjához. Az optimális teljesítmény és menetkényelem érdekében fontos figyelembe venni más tényezőket is, például a használni kívánt gumik típusát, valamint a váz minőségét és merevségét.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés