Vissza

Hogyan válasszon pedált az igényeinek megfelelően

Hozááadott: 8.12.2021 14:33.54 Megtekintések száma: 274

08 December 2021

A kerékpár pedál nélkül nem kerékpár lenne, hanem inkább roller. A pedáloknak azonban sokkal nagyobb a jelentőségük, mint egy olyan területnek, amelyre támaszkodni kell a sebesség növeléséhez. Ez az egyike annak a három pontnak, amellyel testünk folyamatosan érintkezik kerékpározás közben. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely pedálok megfelelőek az egyes kerékpárokhoz, valamint tippeket kaphat az egyedi pedálok kiválasztásához.

Hogyan válasszon pedált az igényeinek megfelelően

A pedál kiválasztásának módja

A pedálokat leggyakrabban klasszikusra, patentra és platformra osztják. Ismerünk azonban kombinált hibrid pedált, országúti vagy MTB pedált is. A választásnál a kerékpár típusától, az út minőségétől és az elvárásoktól kell függnie. Az, hogy a megfelelő kerékpárpedálokat választott, meghatározza azok tartósságát, vezetési kényelmét, biztonságát vagy menetsebességét is.

Klasszikus pedálok

Gyakori pedáltípus, amely a legtöbb kerékpáron megtalálható, különösen az olcsóbbakon. Nincs futófelület mechanizmusuk, így kisebb tapadás jellemzi őket, és a felhasznált anyag típusától függően lehetnek műanyagok vagy fémek. Ezeket klipszel lehet kiegészíteni. 

A klipszek növelik a pedálozás hatékonyságát. Ez egy olyan szerkezet, amely hevederekkel szorosan tartja a lábat és segíti megőrizni a stabilitást. Maximalizálják a pedálozási teljesítményt is. Hátrányuk, hogy esés esetén a lábfejet csak hátrafelé és nem oldalra mozgatva lehet eltávolítani a klasszikus módon.

pedálok a kerékpáron

Műanyag pedálok - előnyük a kis súlyuk, de nem túl tartósak és gyakran megrepednek. Ráadásul nedves vagy esős időben viszonylag nem praktikusak, mert a láb csúszik rajtuk. Emiatt az olcsó műanyag kerékpár pedálok csak gyerekeknek, vagy a kevésbé igényes kerékpárosoknak valók.

Fém pedálok - a műanyag pedálokhoz képest nehezebbek, de az anyagnak köszönhetően amelyből készültek, tartósabbak is, és nagyobb stabilitást biztosítanak a lábaknak. Igényesebb terepen azonban kevésbé alkalmasak, mert még ígyis fennáll a láb stabilitásának elvesztése és az esés veszélye. A taposó pedálokkal ellentétben kevésbé hatékonyak a pedálozásnál.

Patent pedálok

Ideálisak versenyzésre és sportolásra. Elnevezésük a kerékpáros lábának a pedállal való szilárd kapcsolatán alapul, ami nagyobb biztonsághoz és a láb pedálon való elcsúszásának megelőzéséhez vezet. Ugyanakkor növelik a körben történő pedálozás hatékonyságát, mivel a szilárdan rögzített lábak a pedálok felfelé mozgatásakor is bekapcsolódnak. Vannak olyan taposó pedálok, amelyek lehetővé teszik, hogy a cipő kilengjen (15°-ig), így könnyítést nyújt a térdproblémákkal küzdő kerékpárosoknak.

kerékpáros cipő

A klipsszel ellentétben biztonságosabbak, mert esésnél kilazulnak. Kicsit igényesebbek a biciklire fel- és leszálláskor, de idővel meg lehet szokni és rutinná válik. A taposó pedálok mérete a kerékpározási stílustól is függ. A kis súlyú és az XC kerékpárosok élvezni fogják a minimális mérettel rendelkező pedálokat. Az endurósok előnyben részesítik a kerettel rendelkező. Biztonságérzetet ad kerékpározás közben

Platform pedálok

A platformokra jellemző, hogy nagyobb a felületük mint a támaszték, amelyen a kerékpáros állhat. Ez különösen előnyös a bizonyos típusú terepeken különböző versenyszámokhoz, mint például downhill, freeride, BMX vagy enduro, de a hétköznapi kerékpárosokra is érvényesek a téli időszakban. Ezeknek a pedáloknak a felületén tüskék vannak, amelyek általában cserélhetők, de nem érvényes az összes pedálra. A tüskék sérülés vagy elhasználódás esetén cserélhetők.

Kombinált hibrid pedálok

Olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik nemcsak kerékpáros cipőt használnak hanem pedálozni is szoktak. Különlegességük abban rejlik, hogy a pedálnak csak az egyik oldalán található a pattintásra szolgáló szerkezet, a másik oldalon ez hiányzik.

Országúti pedálok

Az országúti pedálok több felületet biztosítanak a pedálozáshoz. Leggyakrabban három-négy csavaros kapcsolat van a cipő és a pedál között.

MTB pedálok

Az országúti pedálokkal ellentétben az MTB pedálok keskenyebbek, kisebb a felületük és két fő, egymásra merőleges síkban dupla csavaros csatlakozást kínálnak. Elvileg azonban ezek a rendszerek ugyanazon az elven működnek: a stopli egy speciális pedál nyomására kattan és rögzül a pedálon. A lábfej oldalra mozgatásakor leválasztható a pedálról.

Gyermek kerékpár pedálok

A gyermekkerékpárok pedáljai többnyire színes műanyagból készülnek. Sok közülük csúszásmentes felületkezelést kapott, ami növeli a gyerekek kényelmét kerékpározás közben. A gyermekek láthatóságát és ezáltal a kerékpározás biztonságát biztosító fényvisszaverőknek magától értetődőnek kell lenniük.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés