Vissza

Hogyan készítsük fel kerékpárunkat a szezonra öt egyszerű lépésben

Hozááadott: 4.3.2019 11:06.29 Megtekintések száma: 986

04 Március 2019

A tavasz lassan közeleg és a kerékpárok szerelmesei újra nekivághatnak az utaknak. Mielőtt leporolná a kerékpárját, győződjön meg az állapotáról és hogy kifogástalanul működik rajta minden.

Hogyan készítsük fel kerékpárunkat a szezonra öt egyszerű lépésben

A tavaszi karbantartás szükségessége

A kerékpár új szezonra való előkészítésének a nehézsége attól függ, hogy milyen állapotban tettük el télen. Szezon végén sokan a kerékpárt az utolsó kirándulás után szervízeltetés nélkül elrakják, és csak akkor veszik őket elő, amikor már az időjárás szép tavasszal.

Ha rendszeresen gondoskodik a kerékpárról és szezonális szolgáltatást is igényel a téli időszakban, akkor néhány percig tart, hogy előkészítse az útra. Mielőtt eldöntené, hogy használja, győződjön meg arról, hogy a fékek működnek, ellenőrizzék a gumiabroncs nyomását és ellenőrizzék a kerékpár összes fontos részét. Ha még nem tette meg a tél előtt, 5 egyszerű lépésben bemutatjuk Önnek, hogy hogyan készítse fel bringáját az útra.

1. Ellenőrizze a fékeket és a váltókat

A fékek a kerékpár fontos részét képezik, és az ő megbízhatóságukon függ az ön biztonsága. Szükséges ellenőrizni, hogy működnek-e és nincsenek elkopva. Fontos a fékkar működése, ha lassú, valószínűleg szükség van a fékkábelek és bowdenek átkenésére, vagy tisztítására esetleg cseréjére. Ellenőrizze és állítsa be a tárcsafékeket is, ha a kerékpár rendelkezik velük. Hasonlóképpen ügyeljen arra, hogy ne veszítse el a kerékpár felett az irányítást.

2. Fókuszáljon a kerekekre

Ellenőrizze a kerekeket, hogy nincs bennük nyolcas, továbbá a tengelyek nem hajlanak. A régebbi golyós típusok erre hajlamosak. Nézze át a felniket is, hogy található-e rajtuk sérülés, illetve az agyat is. Végül ellenőrizze a gumi nyomását és pumpálja fel. Ha télen nem volt felakasztva a kerékpár, akkor valószínűleg a gumi puha lesz. A gumiköpeny mérete az oldalán van feltüntetve. Ha a gumiköpenyek megrepedtek, ajánlott újba fektetni. A vételnél a méreten kívül figyeljünk arra is, hogy mennyi a megengedett nyomás a gumiban, hogy nehogy túl pumpáljuk. Végül ha a gumiköpenyt cseréljük, akkor új tömlőt is helyezzünk fel.

kerék felpumpálása

3. Kenje át a láncot

Fordítson különös figyelmet a láncra. Távolítsa el a régi olaj- és zsírréteget speciális tisztítószerrel és kefével. Ezután szárítsa meg és zsírozza újra, de ne olajjal vagy vazelinnel. A kenéshez használjon spray-t. A lánc levétele a kerékpárról ideálisabb megoldás a könnyebb hozzáférhetőség érdekében. A lánc minőségének ellenőrzésére láncnyúlás mérőt használjon, amellyel a lánc állapotát tudja megvizsgálni, hogy a lánc nem túl szoros illetve fordítva. 

4. Húzza be a csavarokat és kenje át a kerékpár többi alkatrészét 

Ne felejtse el behúzni a csavarokat. A megengedett anyák, csavarok sok kellemetlenséget tudnak okozni a kerékpározás során. Ellenőrizze a kormányrögzítőcsavart, hogy kellően tart, a középcsapágyat, a csavarokat a nyeregcsőnél és a pedáloknál.

csavarok behúzása

A lánc- és fékkábelek kenése mellett nem szabad elfelejtenie a kerékpár többi részét, ahol az alkatrészek súrlódhatnak, ezáltal hatékonyabbá tehetjük kerénpárunkat és hosszabbodhat az élettartama. Növelhetjük a "mozgó" alkatrészek teljesítményét, viszont a felesleges kenőanyagot száraz ruhával törölje le. Kenje át a pedál tengelyeit, a váltó mozgó részeit, a fékkar forgáspontját, vagy a villát és a vázat.  

5. Ellenőrizze a lámpákat és a prizmákat

A szezonra való kerékpáros felkészülés magában foglalja a lámpák és a prizmák ellenőrzését is. Ha lámpa van a kerékpárján, győződjön meg róla, hogy működik, és a dinamó megfelelően van beállítva. Ha elemre működő LED-es lámpát használ, akkor ellenőrizze az elemek állapotát. Az alkalikus elemek több évig kitartanak, de a hagyományosból a tél során folyadék szabadulhat fel, ami a lámpa károsodásához is vezethet. Nincs lámpa a kerékpárján? Fontolja meg a vásárlásukat, soha nem lehet tudni, hogy a kerékpározás milyen hosszúra nyúlik, vagy akár ködös időjárás is befolyásolhatja az utunkat.

Ne hagyja ki a prizmákat sem, győződjön meg róla, hogy nem sérültek és nem hiányoznak. Az abszenciájuk nem csökkenti a kerékpározási kényelmet, de a kötelező felszerelés közé tartoznak, és jelentős szerepük van abban, hogy láthatóak legyünk az úton.

Az összes fontos alkatrész ellenőrzése mellett a kerékpárt megfelelően le kell tisztítani és minden szennyeződéstől megszabadítani. A kerékpár tisztításához elegendő a meleg víz tisztítószerrel, illetve még rongy vagy puha kefe. Ne használjon magas nyomást, az erős vízáram károsíthatja a kerékpár egyes részeit.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés