Vissza

Hegyikerékpár - útmutató a megfelelő kiválasztásához

Hozááadott: 23.9.2021 10:42.58 Megtekintések száma: 794

23 Szeptember 2021

Szeret kerékpározni terepen és az erdei utak rajongója? Ebben az esetben hegyikerékpárra van szüksége. Tekintettel a széles választékra a kerékpáros piacon, néha nagyon nehéz kiválasztani a megfelelőt. A következő sorokban segítünk Önnek a választásban.

Hegyikerékpár - útmutató a megfelelő kiválasztásához

Hegyikerékpárok (MTB)

hegyikerékpárokat MTB-nek (Mountain Bike) is rövidítik. A legnépszerűbb kerékpárok közé tartoznak, különösen sokoldalúságuk miatt. Aszfaltúton is terkerhetünk vele, de főleg a mezei, hegyi és az erdei utakon a legjobbak. Gazdag  kínálatban, és a helyes választáshoz elsősorban az egyes modellek tulajdonságait kell összehasonlítani, mintsem az árakat.

A hegyikerékpárok rövidebb robusztus vázzal és szélesebb külső gumival rendelkeznek az egyenetlen terep leküzdése érdekében. Mielőtt választana, mindenkinek mérlegelnie kell, hogy milyen terepet részesít előnyben. A legfontosabb szempontok a kerékpár felfüggesztése, a váz anyaga, a kerék mérete, a váltók és a fékek.

Hegyikerékpár felfüggesztése

A felfüggesztés a hegyi kerékpár kiválasztásának egyik fő paramétere. A merev vázzal rendelkező kerékpárok csak első teleszkóppal rendelkeznek. Ezeket "hardtail" -nek is nevezik. Alkalmasak azok számára, akik különböző terepeken tekernek, valamint alkalmanként aszfaltutakra is kitérnek. Hatékonyabb erőátvitelt tesznek lehetővé, mint az összteleszkópos kerekei. Az egyenetlen terepen az első teleszkóp csillapítja az rázkódásokat.

hegyi kerékpár tutikerékpár 2 min

Az összteleszkópos hegyikerékpárok alkalmasak igényes terepviszonyokra, sport- és versenyhasználatra. Az első telszkópos villán kívül hátsó lengéscsillapítókkal is rendelkeznek. A bennük lévő nyomás a kerékpáros súlya szerint szabályozható. A hátsó felfüggesztés extrém kerékpározásra alkalmas, ahol nagyobb a gerinc terhelése. A felfüggesztés csökkenti a rázkódásokat, és kényelmesebb utat biztosít még az igényesebb terepen is. Hátrányuk azonban a kerékpár nagyobb súlya.

A hegyikerékpár váza

Az MTB kerékpár vázának az anyaga hatással van a súlyára, amely általában 13 kg és 15 kg között mozog.

A vázak fajtái:

Acélváz - rugalmas, alacsonyabb ár, de nagyobb a súlyuk, a súlyúk csökkentésére gyakran acélötvözeteket használnak 
Alumíniumváz - kisebb súlyú, másrészt minimális rugalmasságot kínál, AL jelzéssel vannak ellátva
Karbonváz - a legjobbnak tartott, könnyű, erős és nagy rugalmasság jellemzi, egyetlen hátránya a magasabb ár

Hogyan válasszunk hegyikerékpárt a kerekek mérete szerint

A kerekek mérete a többi kerékpárhoz hasonlóan collban van megadva. Három méretet különböztetünk meg: 29", 27,5" és 26".

29"-os kerekek - kiválóak az igényes, burkolatlan vagy köves utakon. A hegyikerékpár nagyobb mértékben érintkezik a talajjal. A gyorsítás nagyobb erőfeszítést igényel, a meredekebb emelkedők pedig nehezebbek lehetnek a kerékpáros számára. Azonban jobb tapadást és fékezést biztosítanak. Alkalmas magasabb kerékpárosoknak is.

27,5"-os kerekek - kompromisszum a nagy és kicsi kerekek között. Megbírkóznak az egyenetlen tereppel és a kerékpár jól gyorsul. A nehéz terepen való kerékpározás nem olyan kényelmes, mint a 29 collos kerekekkel, de nem igényelnek annyi erőfeszítést és viszonylag gyorsak. Másrészt viszont nem olyan ügyes, mint egy 26"-os mountain bike.

26"-os kerekek - az ilyen kerékmérettel rendelkező hegyikerékpár alkalmas különböző terepeken való kerékpározásra. A lejtők gyakran problémásabbak, de a meredek emelkedők után kiválóak. Ilyen méretű kerekekkel a gyorsítás könnyebb és az akadályok könnyebben átugorhatók, a kerekek fürgébbek. Jobban irányítható kerékpározáskor és jobban befolyásolhatja a kerékpár viselkedését.

Férfi és női hegyikerékpár

Persze van különbség ha férfi vagy nő vesz hegyikerékpárt. A női hegyikerékpároknak rövidebb a vázuk, amely megfelel a női anatómiának. Egy másik különbség a nyereg szélességében van, ahol a női kerékpárok nyerge általában szélesebb és így kényelmesebb. És végül, de nem utolsósorban a kerékpár kialakítása más a női vagy férfi hegyikerékpárok esetében.

hegyi kerékpár tutikerékpár nő férfi min

Hegyikerékpár kormánya

A hegyikerékpároknál két alapvető kormánytípussal találkozhat:

• Egyenes (Flat Bar),
• Hajlított (Riser Bar)

Az egyenes kormány nem teljesen egyenes, enyhe 3-5 °-os szöget zár be. Lehetővé teszik, hogy alacsonyabban üljön a kerékpáron. Alkalmasak sportoláshoz és versenyzéshez.

A hajlított kormány jobban a kerékpáros felé hajlik. Ezáltal egyenesebb pozícióban tud ülni és a kormány fogása kényelmesebb a csukló számára. Szélesebbek, mint az egyenes kormány, így a kerékpár jobban irányítható lejtőkön és nehéz szakaszokon. Formájuknak köszönhetően jobban rugóznak, így csökkentve a terep és a kerékpáros közötti rázkódásokat. Ezek sport- és hétkönapi használatra alkalmasak.

Hegyikerékpár mérete

A váz nagysága (magassága) az üléscső vége és középtengely közötti távolságot jelenti. Leggyakrabban collban adják meg. A vázméretek eltérhetnek a kerékpárok márkája vagy a váz felépítése szerint.

Ha kerékpárt vásárol, a magassága szerint válassza ki a megfelelő kerékpárt. Amikor az interneten vásárol kerékpárt, figyelje az ajánlott magasságot az adott modellnél.

Hegyikerékpár alkatrészei

Ugyanolyan fontosak a kerékpár többi alkatrészei is. Ezek a pedált, a fogaskereket, az üléscsőt, a hajtóműt, a váltókat, féket és és kormányszárat jelentik. Ne kombináljuk a kerékpáron a különböző minőségű és különböző gyártók alkatrészeit.

A legolcsóbb alkatrészek gyakran műanyagból vagy préselt fémlemezből készülnek, a minőségesebb alkatrészek általában szkandiumot, titánt és karbont tartalmaznak. A drágább, jobb minőségű alkatrészek jelentősen csökkentik a kerékpár súlyát, de egy egyszerű szabály érvényes, minél minőségesebb anyagból készülnek az alkatrészek, annál magasabb az élettartam, a megbízhatóság, de a kerékpár ára is.

Reméljük, hogy legalább egy kicsit segítettünk Önnek a hegyikerékpár kiválasztásában. Ha azonban továbbra is kétségei vannak a hegyikerékpár kiválasztásával és tanácsra van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk az info@slovakiabike.sk címen. Örömmel segítünk.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés