Vissza

Fékek - a kerékpár fontos része, de hogyan válasszuk ki őket?

Hozááadott: 26.6.2023 15:55.34 Megtekintések száma: 134

26 Június 2023

A funkcionális és kiváló minőségű fékek az egyik legfontosabb alkatrészei a kerékpároknak. Ezektől függ a biztonságunk kerékpározás során. A kiválasztásuk dilemmát okozhat egyes kerékpárosoknak, ezért szeretnénk közelebbről is megismerkedni az egyes féktípusokkal és a köztük lévő különbségekkel.

Fékek - a kerékpár fontos része, de hogyan válasszuk ki őket?

Ha Ön kezdő vagy hobbi kerékpáros, akkor semmiképp nincs szüksége professzionális fékekre. Másrészt soha ne spóroljon a fékkel, vásároljon olyat, amely jó minőségű és hatékony.

A piacon kapható fékek többsége két alapvető csoportra osztható, nevezetesen:

Tárcsafék
Felnifék

Cantilever fék - felnifék

Alapvetően kétféle felnifékkel találkozhatunk. A legrégebbi típus a Cantilever fékek, amelyek a régebbi kerékpárokon megtalálhatók, és a piacon a legolcsóbbak közé tartoznak. Ezek a fékek a fékpofák súrlódásának elve alapján működnek, amikor a fékpofák felülete dörzsölődik a kerékpár felnijének felületével, így fékezve a biciklit. A biciklifékpofák acélhuzalokkal vannak összekötve, amelyek középen csatlakoznak a főkábelhez, ami a fékkarokhoz vezet. Ezeknek a féktípusoknak az ára közvetlenül arányos a hatékonyságukkal. Alacsonyabb hatékonysággal rendelkeznek, és viszonylag nehéz őket beállítani. Nem túl alkalmasak sáros és nedves időjárási körülményekre, valamint hóban sem ideálisak.

V-fék - felnifék

A felnifékek közé tartozik a V-fék. Hasonló elven működnek, mint a cantilever fékek, csak kisebb különbségekkel. A fékpofák mások, hosszabb és egyenes alakúak. Közvetlenül a főkábelhez vannak csatlakoztatva, amelyet a fékpofák közötti gumitömítés védi. A közvetlen főkábellel való kapcsolat miatt könnyebb beállítani és karbantartani ezeket a fékeket is.

Ezeknek a fékeknek az ára is vonzó, azonban nem túl alkalmasak sáros vagy nedves környezetben, valamint hóban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne használni őket ilyen környezetben, csak nem a legalkalmasabbak erre. A nedves fékek sok problémát okozhatnak, és hatékonyságuk jelentősen csökkenhet.

A felnifékek tulajdonságait megfelelő fékpofa választással lehet javítani. A fékpofák különböző méretekben és anyagokból készülnek. Tehát választhat olyan anyagokat, amelyek alkalmasak nedves környezetben is, ezzel javítva a fékek tulajdonságait nedves környezetben is.

Tárcsafék

Egyre több kerékpáros részesíti előnyben a tárcsafékeket. A tárcsafékek hatékonyabb fékezést tesznek lehetővé a fékbetétek nyomásával a féktárcsákhoz. A féktárcsa a keréktengelyhez vagy a kerékpár villa részéhez van rögzítve, és a fékerőt a kerék peremének segítségével közvetíti. Minél nagyobb a féktárcsák átmérője, annál hatékonyabbak a fékek.

A fékbetétek hasonló szerepet töltenek be a tárcsafékekben, mint ahogy a fékgumik a felnifékekben, azaz átadják a fékerőt a féktárcsának. A féktárcsa dörzsölődése a fékezést eredményezi. A tárcsafékek lehetnek mechanikusak vagy hidraulikusak. A tárcsafékek hátránya a magasabb ár a felnifékekhez képest. A tömegük is nagyobb, beleértve a villa vagy a küllők tömegét is, amelyeknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a fékekhez. Ennek ellenére hatékonyságuk sokkal nagyobb, bármilyen környezetben.

Mechanikus tárcsafék

A mechanikus tárcsafékek egyszerűbb változatot jelentenek, de sokkal biztonságosabb bringázást tesznek lehetővé, mint a hagyományos felnifékek. A fékerőt a fékkarokról a tárcsákra közvetítik egy acélhuzal feszítésével, hasonlóan a felnifékek működéséhez. Ha mechanikus tárcsaféket választ, az előnyük a nagyon egyszerű javíthatóságuk lesz.

tárcsafék

Hidraulikus tárcsafék

A hidraulikus fékek hidraulikus folyadékot használnak az acélhuzal helyett, amely hatékonyabban közvetíti a fékerőt. A folyadék nem nyomható össze, és sokkal kisebb ellenállást fejt ki a bowdenekben a mozgás során, mint a huzal. A hidraulikus fékek a leginkább hatékony féktípusok közé tartoznak, és egy kis ujjmozdulattal is le tudják állítani a kerékpárt.

A hidraulikus tárcsafékek fokozatosan kiszorítják a mechanikus tárcsafékeket, mivel áruk folyamatosan csökken. Ezeknél a fékeknél gondosan meg kell fontolni, milyen fékbetéteket használ. Ha hosszú lejtőkön szeret tekerni, a hagyományos fékbetétek túlhevülhetnek. Ilyen esetben jobb választani olyan betéteket, amelyek rendelkeznek különlegesen tagolt kiemelésekkel. Ezek a kiemelések a betétek hűtését szolgálják a levegő áramlásával, így biztosítva az optimális hőmérsékletet.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fékeket?

Vásárlás előtt tisztázni kell, milyen típusú kerékpárja van, és milyen terepen fogja a leggyakrabban használni. Ha a nehezebb terepen való kerékpározást preferálja, vagy esetleg erdőben szeret tekerni, gyorsabb és erőteljesebb fékezésre van szüksége, akkor válassza a hidraulikus vagy mechanikus tárcsafékeket. Ha azonban olyan fékeket keres, amelyek könnyen javíthatóak, akkor inkább válasszon mechanikus fékeket. 

fék választása

A felnifékek olyan kerékpárosoknak alkalmasak, akik főként aszfaltúton közlekednek, vagy kezdők vagy ritkábban kerékpároznak. Ezek a fékek megfelelőek az óvatos kerékpárosok számára is, akik nem haladnak túl gyorsan, és folyamatosan fékeznek lefelé haladva, így alkalmasak hosszú távú fékezésre egyaránt. Ráadásul könnyen karbantarthatók, és ha minőségi felnifékeket vásárol, nem lesz velük gond.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés