Vissza

A kerékpár tisztítása és mosása

Hozááadott: 2.6.2021 14:33.17 Megtekintések száma: 1082

02 Június 2021

Ha azt szeretné, hogy a kerékpár a lehető leghosszabb ideig szolgáljon, rendszeresen gondoskodnia kell róla. Természetesen a rendszeres gondozás magában foglalja a kerékpár tisztítását és mosását is. A kerékpár rendszeres tisztítása megakadályozza az alkatrészek kopását és ennek meghibásodását. Ha nem tudja, hogyan kell tisztítani a kerékpárt, az alábbi cikkünkben a segítségükre szolgálunk.

A kerékpár tisztítása és mosása

Rendszeres kerékpármosás

Minden olyan kerékpáros túra után, ahol sárral és sok porral találkozott, mossa le a kerékpárt. Hogyan is fogjunk neki? Ha a sár még nem száradt meg, akkor elég ha vízzel mossa le. Használjon bátran kerti locsolót kis vízfolyással vagy klasszikus vödörrel és puha kefével. Figyeljünk arra, hogy lassú vízfolyással mossuk a kerékpárt, mert az erős áramtól víz kerülhet a csapágyakba. 

A kerékpár alaposabb tisztítása

A kerékpárt minden egyes használata után célszerű lemosni. Rendszeresen, alaposabban meg kell tisztítania, hogy eltávolítsa a még kevésbé látható szennyeződéseket.

A kerékpár alaposabb tisztításához a következőkre lesz szüksége:

• régebbi ruhák
• vödör víz
• kesztyű
• kefék
• rongyok és szivacsok
• tisztítószer

A kerékpár alapos mosása piszkos munka, ezért válasszon régebbi ruhákat. Töltse fel a vödröt forró vízzel, amely bizonyos alkatrészek tisztítására ideális. Tegyen kerékpártisztító folyadékot a vízbe, amely megkönnyíti a szennyeződések, zsírok eltávolítását, és korróziógátlót is tartalmaz.

Hogyan tisztítsuk meg a láncot?

Bizonyára észrevette, hogy a legtöbb szennyeződés elsősorban a láncon található. A legegyszerűbb ha lánctisztító készeletet használunk, amely minden oldalról, a lánc eltávolítása nélkül is tisztává varázsolja a láncot. Ezzel sok időt takaríthat meg. Töltse fel a lánctisztító készeletet tisztítószerrel, az utasításoknak megfelelően helyezze a láncra és zárja le. Forgassa a hajtóművel addig, amíg a lánc tiszta nem lesz.

Ha nincs lánctisztító készelete, az alapos zsírtalanítás érdekében tisztíthatja erre alkalmas tisztítószerrel, vagy benzinnel. Ezután célszerű a láncot néhány percig vízben hagyni. Ha nem siet, tisztítsa meg alaposan a láncot kefével. Végül öblítse le vízzel és szárítsa meg.

Ne felejtse el tisztítani a többi alkatrészt is

A lánc tisztítása után ne feledkezzen meg a kerékpár más alkatrészeiről sem, például a fogaskerékről. Zsírtalanító spray és kefe segítségével a nehezen elérhető helyeket is meg tudja szabadítani a szennyeződésektől.

hogyan tisztítsuk a kerékpárt tutikerékpár

Ha a kerékpárt alaposan szeretné megtisztítani, akkor vegye le a kerekeket, és fordítsa fejjel lefelé a vázt. Ezzel megkönnyíti a fékek, fékbetétek és más nehezen elérhető helyek tisztítását. Használjon egy kis fogkefét speciális zsírtalanító sprayel együtt a kerékpárokhoz. Csak fújja a szükséges helyre és kefével dörzsölje át.

Öblítse le külön a koszos kerekeket tisztítószeres vízzel és használjon kefét vagy szivacsot. Kefével sikálja le a sárt a kerék felületéről, zsírtalanító segítségével törölje át a felniket és a küllőt. Végül tisztítsa meg a kerékpár vázát, villákat és ellenőrizze, hogy az ülés alatt nincs-e szennyeződés. A teleszkópos villa szárát ("lábát") elég ha nedves ronggyal áttöröljük. Ha elegendő ideje van, célszerű az egyes alkatrészeket levenni és szétszerelni, így megszabadulhat a rejtett szennyeződésektől. Végül öblítse le a kerékpárt alacsony víznyomású tömlővel.

A kerékpár szárítása

A kerékpár tisztítása nem csak lemosást jelenti. Alapos tisztítás után ne felejtse el megfelelően áttörölni a kerékpárt. Törölje le tiszta, száraz ruhával, nehogy egyes alkatrészek rozsdásodjanak. Helyezze vissza a kerekeket és a láncot.

Miután a kerékpár kellően megszáradt, használhat szilikon spray-t, amely védőréteget hoz létre a kerékpár vázán és alkatrészein. Visszataszítja a szennyeződéseket, és legközelebb könnyebben tisztítható lesz. Végül a fontos alkatrészeket is át kell kenni.

A kerékpár mozgó alkatrészeinek ápolása

A lánc olajjal vagy viasszal történő kenése magától értetődőnek kell lennie. Ezek a speciális olajok kenő- és korróziógátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alkalmazás után egy vékony réteg marad a felületen, amely megvédi a korróziótól és meghosszabbítja az élettartamát. Ezt a legalkalmasabb legalább egy nappal a használata előtt megtenni, hogy a kenőanyag a lánc mélyére kerüljön. A kerékpár használata közben sok szennyeződés tapadhat rá. Másnap törölje le száraz ruhával a zsírt a lánc felületéről, és újra neki vághat az utaknak.

A kenőanyagok alkalmasak váltók, fék- és váltózsinórok, kábel, villák és más mozgó alkatrészek kenésére is. Ne felejtse el megkenni a kormánycsapágyat és a középső részeket. A vazelint a gördülőcsapágyakra kell alkalmazni, hogy megvédjék őket a korróziótól, de víztaszító tulajdonságokkal is rendelkezik.

Tutikerékpár tanácsa: Ne becsülje alá a kerékpár tisztítását száraz időben és rövid használat után sem. Legalább száraz ronggyal alaposan törölje át a rozsda elkerülése érdekében.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés