Vissza

5 nélkülözhetetlen dolog, illetve kötelező felszerelés kerékpárosoknak

Hozááadott: 6.2.2019 19:33.59 Megtekintések száma: 614

06 Február 2019

Kerékpározáskor nemcsak a közúti közlekedési szabályokat kötelező betartani, hanem az előírt felszereléssel is rendelkeznünk kell. Így elkerülhetjük a bírságot, de sokkal fontosabb szempont a biztonságunk. Egyszerűen fogalmazva, a kerékpárút nehogy tragikus véget érjen. Mi tartozik a kötelező felszerelésekhez? Nézzük meg, hogy mi az az 5 fontos dolgot, amit semmilyen körülmények között nem szabad kihagyni.

5 nélkülözhetetlen dolog, illetve kötelező felszerelés kerékpárosoknak

1. Fékek

Nem kétséges, hogy a fék a kerékpárok legfontosabb tartozéka. Nélkülük a kerékpárok kezelhetetlenek, és tragikus következményekkel járhatnak. Ezért ellenőrizze a fékeket, mielőtt elkezdődne a szezon, és minden egyes út előtt is. A rendelet szerint a kerekeknek két egymástól független fékkel kell rendelkezniük fokozatos fékvezérléssel. Kivételt képeznek az óvodáskorú gyermekek kerékpárjai, amelyek nem rendelkeznek elülső fékkel.

2. Fényvisszaverő elemek

A láthatósági szabály nem csak a gyalogosokra, hanem a kerékpárosokra is vonatkoznak. Biztonsági szempontból a kerékpárnak egy fehér prizmával kell rendelkeznie elől és pirossal hátul. Ha új kerékpárt vásárol, ez az alapfelszereléshez tartozik. A hátsó prizma kombinálható piros hátsó lámpával.

A pedál mindkét oldalát narancssárga fényvisszaverő prizmával, és legalább egy narancssárga színű küllőprizmával kell ellátni, amelyeket az az első és a hátsó kerekekre kell helyezni.

A rendelet szerint minden fényvisszaverőnek előírt mérete van, és azokat a kijelölt helyekre kell elhelyezni. Viszont helyettesíthetők a ruházatba vagy lábbelibe gyártott fényvisszaverő anyagokkal.

3. Sisak

A sisak nélkülözhetetlen a kerékpáros felszerésből. Olyan nagy forgalommal, mint amilyen ma van, nagyobb a valószínűsége az ütközésnek az úton, mint a múltban. A sisak kötelező minden kerékpáros számára lakott területen kívül, de a gyerekeknek mindig viselniük kell.

A sisakra ne csak kötelező felszerelésként tekintsenek. Súlyos baleset esetén a sisak életeket menthet. Biztos ön is találkozott már olyan kerékpárossal, akinek a sisak a kormányon lógott. A kérdés továbbra is az, hogy vajon érdemes-e ilyen szerencsejátékot űzni saját egészségével vagy életével.

kerékpáros sisak4. Kerékpár világítás

Csökkent látási viszonyoknál a kerékpárnak első fehér lámpával kell rendelkeznie. Ha azonban az út megfelelően van kivilágítva, akkor elég első villogó lámpát használnunk.

Csökkent látási viszonyok esetén a hátsó piros lámpa is helyettesíthető piros villogó lámpával. Este mind az első, mind a hátsó lámpáknak legalább 150 méteres távolságból láthatónak kell lenniük, és legalább 1,5 órán keresztül megszakítás nélkül világítaniuk kell.

5. Gumiköpeny, felnik

A gumiköpenyek és a felnik nem tartalmazhatnak repedéseket és egyéb torzulásokat, amelyek károsíthatják a vezetés biztonságát. A kerékpár külső felületén sem szabad hegyes vagy éles, kiálló kiemelkedésekkel rendelkeznie, amelyek alakja vagy keménysége következtében maga a kerékpáros vagy az úton lévő egyéb személyek sérülését okozhatja. A balesetek elkerülése érdekében a kormányrúd szabad végeit le kell zárni és kerekíteni kell.

retro kerékpár

A több felszerelés megkönnyítheti a kerékpározást

Van néhány felszerelés, ami nem kötelező, de kellemesebbé tehetik a kerékpáron eltöltött időt. Annak érdekében, hogy kerékpározás közben ne szennyezződjön be a lába, ajánlatos láncvédő vagy sárvédő rögzítése, amely átfedi a gumiköpeny felületének teljes szélességét mindkét oldalról.

Kiváló segítség lehet még a csomagtartó. Azonban megfelelően kell felszerelnünk es biztosítanunk, hogy ne befolyásolják a kerékpárt az utak során. Ha gyermekkel szeretne kerékpározni, szüksége van gyerekülésre. A gyermekülést szilárdan rögzíteni kell, nem csak hevederekkel, hanem lábtartóval is fel kell felszerelni, hogy menet közben ne keletkezzen sérülés. A kitámasztóval rendelkező kerékpárok azoknak a gyerekeknek ajánlottak, akik még kerékpározni tanulnak. Ne feledje azonban, hogy ezek a kerékpárok nem használhatók a közúti forgalomban.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés