Vissza

5 lépés a kerékpár téli karbantartására

Hozááadott: 26.2.2019 15:36.35 Megtekintések száma: 1045

26 Február 2019

A kerékpáros szezon lassan véget ér, és sokan nem ülnek nyeregre télen. A kerékpár a hosszú szezon után megérdemli a pihenést. Ahhoz azonban, hogy a kerékpár minél tovább bírja és gond nélkül újra a szolgálatba álljon tavasszal, még mindig van néhány tennivaló, amikről nem szabad elfeledkeznünk. A megfelelő téli karbantartás felkészíti kerékpárunkat a tavaszra.

5 lépés a kerékpár téli karbantartására

A szenon utáni szervíz is fontos

Számos kerékpáros csak a szezon előtt szervízelteti kerékpárját, vagy amikor valami elromlott rajta. De ha azt szeretné, hogy a kerékpár a lehető leghosszabb ideig kitartson (különösen, ha sok pénzt fektetett bele), és 100 %-an megbízhasson benne bármilyen helyzet következtében, akkor a szezon után is figyelmet kell rá fordítanunk.

A kerékpár tisztasága

A tisztaság meghosszabbítja minden tárgy vagy alkatrész élettartamát, ami a kerékpárra is vonatkozik. Először is a portól és a sártól kell megszabadítani, különösen a mountain bike kerékpárokat. Locsolócsővel mossuk le a kerékpárt, viszont ne használjunk magas nyomást, mert megrongálhatjuk vele a csapágyat. 

Használjunk puha kefét, és kisebb seprűt a nehezebben eltávolítható szennyeződésekre. Továbbá szükségünk lesz tisztítószerre és száraz rongyra is. Tisztítsa meg a kerékpárt, emellett ügyeljen arra, hogy ne karcolja meg a vázt, és fordítsunk nagyobb figyelmet azokra a területekre, ahol a kenőanyag lerakódhat. A váz mellett fókuszáljon még a fékekre, a váltókra, a láncokra és a fogaskerekekre. 

A láncot levehetjük a kerékpárról és lánctisztító folyadékba helyezhetjük, vagy egyenesen a kerékpáron az erre kialakított kefével is megtisztíthatjuk. A lánc tisztítására használhatunk még speciális szetteket. A tisztítás után egy ronggyal töröljük szárazra a láncot.

Ellenőrizze az összes alkatrészt

Ha a kerékpárt megtisztítottuk, lehetőségünk nyílik a váz ellenőrzésére, hogy található-e rajta karcolás vagy bármilyen sérülés. Akár egy kis karcolás is nagy károkat okozhat a kerékpárban. Egy kisebb sérülés is rozsdásodáshoz vezethet. Ez azonban nem érvényes a karbon kerékpár vázakra. 

Alaposan ellenőrizze át a kerekeket, hogy valamelyik keréken található-e defekt. A felniket szintén ellenőrizzük. A sérült felnik megrövidíthetik a fékbetétek élettartamát. Nézzük át a gumiköpeny oldalait, hogy van-e valahol repedés a meglepetés elkerülése érdekében. Emeljük fel a kerékpárt és pörgessük meg a kerekeiket, hogy mindkettő ugyanúgy probléma mentesen forog, vagy nem súrolják a féket és hasonlók. Ha gyakran kerékpározik nehezebb terepen, ajánlott az agyak, a pedál és a középcsapágy kontrolálása.

kerékpár lánc

A kerékpárt alaposan kenjük át

A kerékpár alapos tisztítása után kenje át a kívánt részeket kenőanyaggal. Kenje át a féket, a bowdenokat, és végül győződjünk meg arról is, hogy szükséges e a cseréjük. Továbbá kenjük át azokat a részeket, amelyek súrlódhatnak. Használjunk egy kevés vazelint az agyakra, a középcsapágyra és a pedálokra. A megtisztított láncot is kenjük át, ezáltal védjük a rozsdától. 

Akasztjuk fel kerékpártartóra

Az emódon megtisztított, átellenőrzött kerékpár készen áll a következő szezonra. A kerékpár tárolására a legmemegfelelőbb hely a száraz környezet. Például a ház belterében, a garázsban vagy a folyosón, esetleg a pincében. Ha az egyetlen tárolási hely az erkély, akkor a kerékpárt alaposan le kell takarni, hogy megóvjuk a rossz időjárási viszonyoktól. A kerékpárt nem szabad állni hagyni, mert a gumiköpeny sérüléséshez és deformálódásához vezethet. A legjobb, ha a kerékpárt falra rögzített tartóra helyezi. De ne feledkezzünk meg az elektromos kerékpárokról sem. Az elektromos kerékpárok akkumulátora érzékeny. Ezért télen vegyük le a kerékpárunkról és száraz környezetben tároljuk, maximum 35 °C hőmérsékleten.

kerékpár karbantartása

A karbantartott kerékpárunk tavasszal nagy örömöt fog okozni, mivel kifogásolhatatlan lesz a műkődése. Teljeskörű szervízt nyújtunk MTB, cross illetve városi kerékpárok számára. Látogasson el áruházunkba, ahol szívesen adunk tanácsot és segítünk.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés