Vissza

Kerékpározás télen – mire kell figyelni

Hozááadott: 22.10.2022 9:30.17 Megtekintések száma: 714

22 Október 2022

Vannak olyan kerékpár szerelmesek, akik még télen és a legrosszabb fagyok idején sem teszik le bringájukat. A tél és a hó nem kell, hogy akadály legyen, hogy ilyen időben is nyeregre pattanjanak. Ha ezen emberek közé szeretne tartozni, akkor ez a cikk Önnek íródott, amelyben megtudhatja milyen buktatói vannak a téli kerékpározásnak, és mire kell nagyon odafigyelned.

Kerékpározás télen – mire kell figyelni

A tél általában havat hoz magával, bár az utóbbi években valamivel kevesebb hó esett. Az utak főbb szakaszai jórészt karbantartottak, a havat ellapátolják, és hacsak nem éppen erős hóesésről van szó, akkor nem lesz gond az úton lévő hótakaróval. Nos, abban az esetben, ha a kerékpártúra harmadosztályú utakon történik, hótakaróval találkozhat. Ez vonatkozik a természetben vagy a városon kívüli kerékpárutakra is, ezeket télen gyakran figyelmenkívül hagyják és ott már lehet találkozni hóval.

A havas felületen való kerékpározás igazi adrenalinlöketet jelenthet, viszont már 10-15 cm-es hóban kezelhetetlenné válhat a bringa. Ekkor nagyon kell vigyázni, beállítani a sebességet, mert fékezéskor a bringa a megszokottnál jóval nagyobb féktávot tesz meg. Havas időben célszerű könnyű fokozatokkal haladni. Még mielőtt a hótakaró mellett döntene, javasoljuk, hogy próbálja ki a csúszást és a fékezést egy ismerős helyen, hogy ne érjen semmi meglepetés az úton.

Jég

Még ha süt a nap és nem fagy télen, a jég még egy viszonylag száraz és jól karbantartott úton is meglephet. Lehet, hogy száraz az út, de jég maradhat a hóolvadás után. A jég hidakon, víz melletti utakon vagy állandóan árnyékban lévő helyeken is meglephet. Ezért alaposan nézze meg előtte a terepet, hogy ne érje kellemetlen meglepetés.

hó és kerékpár

Ha eléri a jeges felületet, ne fékezzen, ne térjen hirtelen, őrizze meg egyensúlyát. Itt is érvényes, hogy lassan kell haladni. Nemcsak a jégen való fékezés nagyon veszélyes, de az óvatlan csúszás is gyakran veszélyes és irányíthatatlan, különösen nagyobb sebességnél.

A városokban meglepődhet, ha megcsúszik olyan helyeken, mint például vasfelületen vagy villamossíneknél. A gyalogátkelőhelyek is nagyon csúszósak lehetnek, mert gyakran rossz minőségű festékkel vannak lefestve.

Rossz láthatóság

Mindannyian tudjuk, hogy télen hamar besötétedik, és hiába indul napközben kerékpártúrára, hamar utolérheti nemcsak a sötétség, hanem a köd és a hó is. Gondoljon a kiváló minőségű világításra nemcsak a kerékpár első, hanem a hátsó részén is. A kerékpár világítása nem csak a jó látást szolgálja, hanem arra is, hogy időben jelezzen a többi közlekedő számára. Elöl fehér, de hátul piros lámpára van szükség, ha csökkennek a látási viszonyok.

kerékpár a hóban

Biztonsági okokból indulás előtt ellenőrizze a prizmákat, hogy nem vesztek el vagy sérültek meg véletlenül az utolsó kerékpározás óta. Ismét egy fehér fényvisszaverő elöl, pirosra hátul, és narancssárga prizmák szükségesek mindkét pedálon. Ezenkívül helyezzen narancssárga küllőprizmákat a kerekekre, hogy oldalról is észrevehető legyen. 

Nagyon kiváló segítő és védőeszköz a téli kerékpározás során a fényvisszaverő kiegészítők és ruházati elemek, amelyek jól láthatóvá teszik a kerékpárost.

Éles napsugarak

Télen az éles napsütés is nagy ellenség lehet, ami váratlanul meglepheti a kerékpárost. A hóról való visszaverődéssel kombinálva igazán kényelmetlenné teheti a kerékpározást. Ezért még ha hideg is van, ne felejtse el a szemüvegét. Nem divatos kiegészítő, de mindenképpen a téli sportok elengedhetetlen kellékei közé tartoznak, amit biztosan meghálál majd a szeme.

Sérült fékek

Télen ügyeljen arra, hogy a fékek kívül-belül jó állapotban legyenek. Hatékonyságuk nulla alatti hőmérsékleten csökkenhet. Minden út előtt ellenőrizze, hogy megfelelően működnek-e. Különösen a fékek gumibetétje kopik gyorsabban nedves körülmények között. Ügyeljen arra, hogy gyakrabban tisztítsa meg őket, hogy megvédje az oxidációtól és a korróziótól, és ne felejtse el az olajat sem.

Havas terepen haladva kerülje a hirtelen vagy az egyszerre fékezést. A szokásosnál finomabban kell fékezni és lassabban kell haladni.

Elhanyagolt kerékpár karbantartás

kerékpár a hóban

A téli hónapokban a kerékpár nagy igénybevételnek van kitéve, a hó, fagy vagy víz az utakon sokkal nagyobb igényeket támaszt a gondozásával szemben. Minden út után mindig tisztítsa meg a kerékpárt egy száraz ruhával a hótól és a víztől, mert gyakran érzékenyebb a korrózióra, és az utakra szórt só károsítja a leginkább.

Télen háromszor gyakrabban olajozza meg a kerékpárt, mint nyáron, miközben használhat sűrűbb téli olajokat. A fékeken kívül a láncnak sem tesz jót a nedvesség, rendszeres tisztítást, kenést igényel.

Túlfújt gumik

Télen ajánlott csökkenteni a guminyomást, hogy a kerékpár jobban üljön a havon. A nyomás csökkentésével enyhén megnő a kerék érintkezési felülete a talajjal, így csökken a megcsúszás veszélye. Viszont emlékezni kell arra, hogy nem lehet alacsonyabb a külső gumin megadott minimális nyomásnál. Ha biztos akar lenni havon és jégen, cserélheti a gumikat. A piacon találkozhatunk kis fém tüskés külső gumikkal, amelyek tökéletesen tartanak havon és jégen.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés