Vissza

Tudja hogyan kell megfelelő nyereget választani?

Hozááadott: 11.2.2019 11:09.36 Megtekintések száma: 598

11 Február 2019

A nyereg a kerékpár azon részei közé tartozik, amely a legtöbbet érintkezik a kerékpáros testével. A rosszul kiválasztott nyereg nagyban csökkenti a vezetési kényelmet és a kerékpáros élményt. Éppen ellenkezőleg, a jobb nyereg megvásárlása néhány órás vezetés után is kényelmet biztosít. Annak érdekében, hogy kényelmesen ülhessenek a nyeregen és élvezhessék a kerékpározást, számos fontos szempontot kell figyelembe venni a kiválasztáskor.

Tudja hogyan kell megfelelő nyereget választani?

1. Nyeregszélesség

A nyeregszélesség nagyon fontos szerepet játszik a kiválasztásnál. Ne válasszon nyereget a testalkata szerint, minden embernek különböző szélességű az ülőcsontja, és így más méretű nyereg felel meg neki. A nagyobb ülések szabadidős célokra, a keskenyebbek sportolásra vannak tervezve. A nyeregeket 130, 143 és 155 mm szélességben gyártják, szabadidős kerékpárokon pedig 175 és 190 mm széles.

Tipp: Meg tudja mérni a csontok szélességét még otthon is. Vegyünk egy elég nagy darab kartonot, és tegyük egy kemény padra. Üljön le egy lehajolt helyzetbe, mint a kerékpározásnál. A kartonon két bemélyedés marad. Mérjük meg a közepük közötti távolságot mm-ben, és pontosan ilyen széles ülést kell igénybe venni.

2. Nyereg keménysége

A nyereg kiválasztásakor fókuszáljon a keménységére. Gyakran téves nézet az, hogy a puha nyeregek jobbak. A puha nyeregen kényelmetlenül érezheti magát a hosszú utakon. Ezért jobb választás a hosszabb utakra a keményebb nyereg.

3. A kerékpáros neme

A férfi és a női nyergek természetesen különböznek, és a testhez igazodnak. A férfi nyergek keskenyebbek és hosszabbak, a női nyeregek rövidebbek, lágyabbak és szélesebbek a hátoldalon.

nyereg megfelelő kiválasztása

4. A nyereg típusa

A nyereg kiválasztásakor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen terepen kerékpázunk, milyen típusú kerékpárunk van, és milyen gyakran tekerünk vele.

 Országúti nyereg - keskenyek, hosszabbak és általában az összes nyeregtípus típus közül a legkeményebb. Ha hosszabb ideig utazik, válasszon egy ilyen nyerget.

 MTB nyereg - az MTB kerékpár nyerege eltér az országúti nyeregtől, főként az ütközésekkel és rezgésekkel szemben, amelyek egyenetlen terepen keletkeznek. Ha terepen kerékpározik, ezek a nyeregek a legjobbak. Erősebbek és kopásállóak.

Cross és trekking nyereg - szélesebb és puhább, alkalmas azok számára, akik kevés időt töltenek a kerékpárokon

Sport nyereg - kényelmesek, hosszabb utakra ajánlott és sok kilométert tekerhetünk vele

5. A nyereg vázának anyaga

Fontos szerepet játszik a nyereg vázának az anyaga. Az olcsóbb modellekben a nyereg váza műanyagból készül, ez az anyag kevésbé enyhíti a rezgéseket. A minőségesebb nyergek vázai karbonötvözetből készülnek. 

6. A nyereg anyaga 

A kerékpáros nyereg természetes vagy szintetikus bőrből készül. Mindkét anyag meglehetősen rugalmas. A párna nagy hatással van a vezetési kényelemre. Minél hosszabb a kerékpárút, annál kevésbé van szükség a párnázásra. A hobbi kerékpárosok előnyben részesíthetik például a gél vagy erősen párnázott nyeregeket.

A nyereg helyes beállítása

A kiválasztott nyerget megfelelően kell felszerelni. A kerékpározás során a rosszul beállított nyereg hátfájást okozhat. A nyeregnél megváltoztathatja a dőlésszöget a nyereg előre- vagy hátrafelé mozgatásával, vagy az ülésmagasságot. Legjobb, ha a nyereg vízszintes helyzetben van, enyhén megdöntve.

Az ülésmagassága is befolyásolja a kerékpározást. A magasan beállított ülésnél a far jobbra balra fog mozogni, az alacsonynál pedig térdfájást okozhat.

Tipp: A nyereg beállítása után üljön a nyeregre. Az egyik pedált állítsa a földhöz közel és helyezze rá a lábát. A lábnak kinyújtva kell lennie, nem szabad feszülnie. 

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés