Vissza

5 dolog amit minden kerékpározás előtt ellenőrizni kell

Hozááadott: 29.9.2021 13:05.22 Megtekintések száma: 323

29 Szeptember 2021

A kerékpározás számos kellemes élménnyel jár, de néha meglephet minket egy meghibásodás, amely elrontja a kirándulást. Ezért mielőtt útnak indulna, ellenőriznie kell kerékpárja állapotát, átnézni a beállításokat, hogy az út során ne érje váratlan meglepetés.

5 dolog amit minden kerékpározás előtt ellenőrizni kell

Kerékpár ellenőrzése

Nincs kétségünk afelől, hogy nem hanyagolta el a kerékpár új szezonra való felkészítését. Ebben az esetben is minden egyes út előtt ellenőrizni kell az alapbeállításokat. Ezzel elkerülheti azokat a kellemetlenségeket, amelyek kerékpározás közben meglephetik. Ezért felsorolunk Önnek 5 fontos alkatrészt, amelyeket minden út előtt ellenőrizni kell.

1. Ellenőrizze a gumi nyomását

Minden út előtt ellenőrizze a gumik nyomását, majd fújja fel őket. Ugyanakkor kontrolálja azt is, hogy véletlenül nem kapott-e defektet az utóbbi kerékpározás során, és természetesen azt is, hogy az utakon lévő kátyúkban nem sérült meg a külső gumi. Ha a külső gumi sérült, repedezett vagy a futófelület kopott, cserélje ki.

Az abroncs oldalfalán található információk segítenek a gumiabroncs helyes felfújásában. A gyártó megadja a minimális és maximális ajánlott értéket barban. A legnagyobb nyomást az országúti kerékpárok, majd a trek és a legkisebbet a hegyi kerékpárok igénylik. A nyomás a kerékpáros súlyától is függ. Az alacsonyabb súlyú személynek alacsonyabb nyomásra van szüksége, és fordítva, a nagyobb súlyú személynek nagyobb nyomásra van szüksége.

2. Ellenőrizze a fékeket

Kerékpározáskor fontos a hatékony és időben történő fékezés. Ezért minden út előtt ellenőrizze az első és hátsó fékek működését. A megfelelően működő és hatékony fékek az életét is megmenthetik.

V-fékek - ellenőrizni kell, hogy a fékbetétek egyformán helyezkednek el a felni oldalán. Arra is ügyelni kell, hogy a gumik nem kopottak, és szükség esetén ki kell cserélni őket. Ha a fékbetét látható bordázattal rendelkezik, ez azt jelenti, hogy még mindig jó és nem kell cserélni. A fékkaroknak könnyen lenyomhatóaknak kell lenniük, a kábeleket megfelelően meg kell feszíteni, be kell húzni a fékpofákba és a bowden kábeleknek nem szabad megcsavarodniuk.

Mechanikus tárcsafékek - itt szükséges a kábelek és bowdenkábelek, a fékbetétek és tárcsák kopását ellenőrizni. Száraznak, tisztának, sérüléstől és zsírtól mentesnek kell lenniük. A sérült alkatrészeket speciális szerrel ki kell cserélni és zsírtalanítani.

Hidraulikus tárcsafékekek - ellenőrizni kell a kábelok feszességét és a speciális folyedékkal töltött fékkarokat, valamint ellenőrizni kell a féktárcsákat és betéteket, mint a mechanikus fékeknél. Ha a hidraulikus fékek sérültek, akkor a javítást jobb szakemberre bízni.

3. Ellenőrizze a nyomást a villában

Ha teleszkópos villával rendelkező kerékpárja van, állítsa be a megfelelő nyomást a súlyának és saját igényeinek megfelelően. A megfelelő nyomás beállításához gumiszalagot használnak. A villa feltöltése után a gumiszalagnak a felület 25%-ánál kell maradnia. 

4. A lánc és a váltó ellenőrzése

A megfelelő váltás elengedhetetlen része a kerékpározásnak, ezért ellenőrizze, hogy a lánc nem esik le a hajtóműről. Ezenkívül a hátsó és az első váltót úgy kell beállítani, hogy a lánc ne ugráljon és könnyen váltson.

lánc javítása

A láncot rendszeresen tisztítani kell és olajozni kell. Kétszer menjen végig a láncon, hogy az olaj mindenhova eljusson, nem szabad csepegnie róla. Javasoljuk, hogy legalább egy nappal a kerékpározás előtt kenje meg a láncot, hogy az út során ne ragadjon rá sok por és ne szennyeződjön be. Időnként meg kell mérni a lánc nyúlását is, hogy elkerülje a fogaskerekek és a hajtómű károsodását. Ha azonban sérült vagy kinyúlt, szükséges a lánc cseréje. 

5. Húzza be az összes csavart

Ellenőrizze, hogy a kerekek tökéletesen be vannak-e húzva, mivel így van helyesen rögzítve a kerék a vázhoz. A kerekekhez hasonlóan ügyeljen arra, hogy az üléscső is megfelelően be legyen húzva. Fontos, hogy ellenőrizze a kerékpár többi anyáját és csavarját, hogy azok is megfelelően be vannak húzva és hogy nincsenek kilazulva. Ellenkező esetben kieshetnek, meghajolhatnak vagy eltörhetnek. Az anya meghibásodása károsíthatja a kerékpár alkatrészeit és akár eséshez is vezethet. 

Továbbá ellenőrizze:

• a nyerget,
• a pedálokat,
• a hajtóművet,
• a kormányt és egyéb alkatrészeit

Tutikerékpár tanácsa: Ne feledje, hogy minden alkatrésznek meghatározott élettartama van és rendszeres gondozással meghosszabbíthatja azt. Csak a rendszeres ellenőrzéssel érhető el, hogy időben észlelje a hibákat, sérüléseket és hogy a kerékpár ne hagyja cserben a legrosszabbkor.

Slovakiabike Youtube

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:

08:00- 17:00

Szombatonként: 

08:00 - 12:00

Vasárnapokon: Zárva

Kapcsolat

Debreceni Dávid

tel.sz.: +421 908 457 460

  • Kiskereskedelem
  • Kerékpárszervis
  • E-shop rendelések

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés